FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene struje za kućanstva u Bugarskoj snižene za dodatnih pet posto

SOFIJA/VARŠAVA, 30. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Bugarski regulator za sektor energetike smanjio je cijene struje za kućanstva u prosjeku za pet posto, a nove cijene počet će se primjenjivati od 1. kolovoza.

Riječ je o drugom smanjenju cijena struje u toj zemlji u ovoj godini. U ožujku je regulator smanjio cijene struje za kućanstva u prosjeku za sedam posto, nakon masovnih prosvjeda građana zbog visokih računa za potrošnju energije i siromaštva, koji su u veljači srušili tadašnju vladu desnog centra.

Nove cijene odobrene su kasno sinoć i jedno su od obećanja vladajućih socijalista da će smanjiti golem teret troškova električne energije.

Cijene struje politički su osjetljivo pitanje u toj siromašnoj članici EU-a s obzirom da na račune za struju odlazi velik dio mjesečnih primanja građana, poglavito u zimskim mjesecima. Novom odlukom vlada se nada izbjeći negodovanja građana koja bi prerasla u masovne prosvjede ove jeseni i zime.

Takva odluka naišla je, međutim, na oštre kritike kompanija koje tvrde da će pojeftinjenja produbiti ionako slabu kapitalnu poziciju proizvođača električne energije i distributera.

U Poljskoj, međutim, očekuju da će vjerojatno uskoro doći do oporavka cijena struje s obzirom da se vide znakovi gospodarskog oporavka. Tako smatra direktor poljske burze za električnu energiju POLPX Ireneusz Lazor. Na toj su burzi cijene struje po godišnjim ugovorima pale na najniže razine od kraja 2008. kada se tim ugovorima počelo trgovalo.

I inače diljem središnje Europe tvrtke u sektoru komunalnih usluga muku muče s veleprodajnim cijenama struje koje se kreću oko rekordno najnižih razina zbog gospodarske krize i neizvjesnosti u vezi buduće potražnje.

"Prvi znakovi gospodarskog oporavka su vidljivi a to znači povećanu potražnju za električnom energijom. To, pak, znači da će cijene vjerojatno ići gore", kazao je danas Lazor za televizijsku postaju TVN CNBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙