FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) danas je Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) podnijela zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto, a prihvati li se taj prijedlog, krajnja cijena struje za kućanstva u prosjeku bi mogla biti niža za 6 do 7 posto, izvijestili su danas iz HEP-a. Zahtjev za korekcijom cijene, odnosno smanjenjem proizvodne komponente cijene za kućanstva za 10,7 posto, temelji se na primjeni formule za obračun troškova proizvodnje električne energije u prvom polugodištu ove godine i procjeni troškova proizvodnje u 2013. godini, a u skladu s pravilima utvrđenim Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije. Nakon što se HERA očituje o zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva. Iz HEP-a podsjećaju kako se ukupna cijena električne energije sastoji od proizvodne komponente, naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. "Zahtjevom upućenim HERA-i predlaže se smanjenje proizvodne komponente cijene što znači da će, ukoliko HERA prihvati zahtjev HEP-a, krajnja cijena za kupce u kategoriji kućanstva biti u prosjeku niža za približno 6 do 7 posto", ističu iz HEP-a.

ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) nastojat će što prije bude moguće temeljito proanalizirati HEP-ov zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo koji je dobila danas popodne, doznaje se iz HERA-e iz koje zato za sada ne mogu komentirati zahtjev HEP-a. Po važećim propisima, Upravno vijeće HERA-e o zahtjevu, ako ne budu potrebne njegove nadopune, treba odlučiti za najviše 30 dana, a ako nadopune budu potrebne, onda je rok za odluku 30 dana od zadnje uredne nadopune. "No, uvažavajući veliki interes javnosti, nastojat ćemo to napraviti što brže", kažu u HERA-i na upit o zahtjevu HEP-a.

ZAGREB - Tunel Sveti Ilija, na spojnoj cesti Zagvozd-Baška Voda, pušten je danas u promet, izvijestili su iz Hrvatskih autocesta. Tunel se sastoji iz glavne i servisne tunelske cijevi međusobno povezanih prolazima za pješake i interventna vozila. Duljina glavne tunelske cijevi iznosi 4.249 metara, dok je duljina servisne tunelske cijevi 4.255,62 m, a koristit će se za potrebe spašavanja i evakuacije sudionika u prometu. Glavna tunelska cijev ima dva vozna traka ukupne širine kolnika 7,7 metara, a brzina vožnje kroz tunel ograničena je na 80 kilometara na sat. Naplata cestarine za uporabu tunela Sv. Ilija obavljat će se sjevernoj strani tunela na naplatnoj postaji Biokovo. Cestarine za prolazak kroz tunel za osobna vozila je 20 kuna. Po kategorijama vozila cestarina se kreće od 12 kuna za motocikle do 66 kuna za teške kamione s prikolicom i šlepere. Iz Hrvatskih autocesta pritom napominju kako korisnici IA, I i II skupine vozila ostvaruju 60 posto popusta s pre-paid ENC-om. Primjerice, korisnik osobnog vozila (I skupina) s pre paid ENC-om će cestarinu od 20 kuna platiti 7,83 kune.

ZAGREB - Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvjestili su da poslodavci koji obavljaju registriranu poljoprivrednu djelatnost ili su nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) mogu sa sezonskim radnikom sklapati ugovor o radu i za sezonske poslove u poljoprivredi koji se odnose na prodaju sezonski sakupljenog, ulovljenog ili proizvedenog uroda, proizvoda ili kulture. Poslodavci koji obavljaju registriranu poljoprivrednu djelatnost ili su nositelji OPG-a evidentiranog u odgovarajućem upisniku, mogu sa sezonskim radnikom u poljoprivredi sklapati Ugovor o radu za obavljanje privremenih, odnosno povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi, predajom i prihvatom vrijednosnog kupona, i za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi koji se odnose na prodaju sezonski sakupljenog, ulovljenog ili proizvedenog uroda, proizvoda ili kulture. U skladu s tim, vlasnici OPG-ova mogu sustavom vrijednosnih kupona angažirati radnike koji će prodavati njihove proizvode. Na taj način radnici mogu biti angažirani maksimalno 90 dana godišnje, prema potrebama poslodavaca. Tijekom prošle godine oko 3.300 poslodavaca kupilo je 325.295 vrijednosnih kupona koje je koristilo 62.625 osoba, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Na hrvatskom Jadranu i u Zagrebu u lipnju ove godine boravilo je gotovo 1,7 milijuna turista koji su ostvarili 8,4 milijuna noćenja, što je 3 posto više turista i 0,4 posto više noćenja nego u prošlogodišnjem lipnju, a porasti od 5 posto s 3,6 milijuna dolazaka i od 4,6 posto s 15,2 milijuna noćenja zabilježeni su za prvih šest mjeseci ove godine, prvi su podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) odnosno sustava turističkih zajednica. Od ukupnih 3,6 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja u prvih šest mjeseci ove godine na Jadranu i u Zagrebu, strani su turisti ostvarili 3 milijuna dolazaka i 13,6 milijuna noćenja, što je 6 odnosno 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Domaćih turističkih gotovo 500 dolazaka u prvih šest mjeseci ove godine blagi je pad od 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali su zato porast od 5,6 posto ostvarili s 1,6 milijuna noćenja. Za prvih šest mjeseci Dalmacija je sa po oko 11 posto više dolazaka i noćenja zabilježila najbolja ostvarenja na Jadranu, dok se lošiji lipanj u Istri i na Kvarneru odrazio i na njihove polugodišnje rezultate. Istra je tako šest mjeseci ove godine završila s 1,7 posto manje turističkih dolazaka i 1,2 posto manje noćenja, dok su ti minusi na Kvarneru nešto manji, od 0,5 i 0,1 posto.

ZAGREB - Podravka i Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisali su danas sporazum o suradnji prema kojem će budući partneri surađivati u područjima hrane, prehrane, zdravlja, inovativnih tehnologija, kontrole kvalitete, pakiranja hrane te zaštite okoliša, izvijestili su iz Podravke i Instituta. Također je dogovoreno zajedničko sudjelovanje u razvojno-istraživačkim projektima, prijenosu najnovijih ideja i znanja, zajedničkih nastupa te stručne i savjetodavne pomoći. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić. Antičić je istaknuo kako IRB želi što više surađivati s tvrtkama poput Podravke, jer smatraju kako zajednički mogu profitirati, ne samo kao pojedinci već i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Predstavivši projektnu ideju stvaranja Centra za inovacije u hrani direktorica Istraživanja i razvoja Jasmina Ranilović kazala je kako stvaranje Centra za inovacije u hrani u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, daje dodanu vrijednost proizvoda i usluga s ciljem podizanja konkurentnosti i stvaranja dugoročnih pretpostavki za održivi rast i razvoj.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex tjedan je započeo s blagim rastom vrijednosti, za 0,10 posto, na 1.806,02 boda, dok je Crobex10 pao za 0,21 posto, na 1.017,58 bodova. Današnji redovni promet dionicama iznosi 12,2 milijuna kuna, a samo je dionicom HT-a ostvaren milijunski promet. Uz pad cijene za 0,93 posto, na 174,35 kuna, dionica HT-a 'prikupila' je više od 2,3 milijuna kuna prometa. Na drugom je mjestu, s 846,7 tisuća kuna prometa, dionica Leda, kojoj je cijena također pala i to za 0,39 posto, na 7.695 kuna. Dionica Vira imala je promet od 435 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 8,20 posto, na 660 kuna. Iz te su tvornice šećera danas izvjestili da su u tijeku preliminarni razgovori s više zainteresiranih strana koje su pokazale interes za ulaganje u Viro. Pojedini od tih ulagača već su proveli dubinsko snimanje, a neki od tih postupaka su još uvijek u tijeku, navode iz Vira te naglašavaju kako još nisu zaprimili niti jednu ponudu potencijalnog strateškog partnera. Promet dionicama Belja danas iznosi 391,5 tisuća kuna, a njihova je cijena pala za 4,36 posto, na 65 kuna, dok je dionicama Termes grupe cijena porasla za 8,95 posto, na 203,97 kuna, uz 321,2 tisuće kuna prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙