FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenje japanskih potrošača oslabilo u lipnju

TOKIO, 10. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Povjerenje japanskih potrošača oslabilo je u lipnju prvi puta u šest mjeseci zbog usporenog rasta primanja i povećanja cijena.

Indeks koji mjeri raspoloženje japanskih kućanstava a izrađuje ga japanska vlada spustio se u lipnju na 44,3 boda, sa 45,7 bodova koliko je iznosio u svibnju. Pogoršanje je zabilježeno u sve četiri komponente indeksa, uključujući standard, primanja, zaposlenost i sklonost kupovini trajnih dobara.

Vladina anketa pokazala je da 83,9 posto ispitanika očekuje rast cijena u idućih 12 mjeseci, što je 0,8 indeksnog boda više nego u prethodnom mjesecu i ujedno najviše u gotovo pet godina.

Premijer Shinzo Abe provodi agresivne mjere, nazvane 'abenomija', kako bi potaknuo gospodarski rast i dokončao 15-godišnje razdoblje pada cijena. Prvi su rezultati ohrabrujući ali plan se dijelom oslanja i na povećanje plaća što se još ne nazire.

Tako je podindeks vladinog istraživanja koji iskazuje ocjene potrošača o rastu primanja pao u prošlom mjesecu, prvi puta u šest mjeseci, i to za 0,6 bodova, na 41,6 bodova.

Potrošači istodobno očekuju poskupljenja zbog viših troškova sirovina i slabijeg jena koji podižu cijene električne struje i cijene hrane. Ujedno bi zbog percepcije o niskim plaćama mogli smanjiti potrošnju.

Vladina anketa cilja na kućanstva s dva ili više članova. Vrijednosti indeksa niže od 50 bodova pokazuju da pesimisti brojčano nadjačavaju optimiste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙