FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki regulatori odredili kaznu Barclaysu zbog manipulacije cijenom struje

WASHINGTON, 17. srpnja 2013. (Hina) - Američki regulatori odrezali su britanskoj banci Barclays novčanu kaznu u iznosu 453 milijuna dolara zbog navodnih manipulacija cijenama električne struje na tržištima na zapadu SAD-a.

Američka savezna regulatorna komisija za energiju (FERC) odredila je sinoć Barclaysu da plati ukupno 453 milijuna dolara kazni zbog navodnog pokušaja manipulacije cijenom električne struje u Kaliforniji i na drugim tržištima od druge polovine 2006. do 2008.

Komisija je zaključila da su banka i četiri njezina trgovca manipulirali indeksiranom cijenom kako bi išli na ruku Barclaysovim trgovinskim pozicijama.

"S obzirom na ozbiljnost prekršaja i na izostanak bilo kakvih nastojanja na strani Barclaysa i trgovaca da isprave štetu nanesenu prekršajima, FERC je naložio Barclaysu da plati 453 milijuna dolara kazni", istaknula je agencija u sinoćnjem priopćenju.

Četiri trgovca također moraju platiti velike pojedinačne kazne u ukupnom iznosu 15 milijuna dolara i tri manje kazne od po milijun dolara svaki. Kazne moraju biti plaćene u roku od 30 dana.

Britanska banka mora se ujedno odreći dodatnih 34,9 miiljuna dolara zarade, plus kamate, i financirati programe subvencioniranja cijene struje za domaćinstva s niskim primanjima u saveznim američkim državama Kaliforniji, Arizoni, Oregonu i Washingtonu.

"FERC smatra da njihovi potezi odražavaju ciljana, koordinirana i promišljena nastojanja da se manipulacijom ostvari korist, ističe se.

Banka je nekoliko puta ponovila da će se "žestoko braniti" od najnovijih optužbi.

Slučaj Barclaysa sastavni je dio regulatorne istrage protiv velikih banaka koje trguju na američkim tržištima energije. U sklopu te je istrage ove godine Deutsche Bank kažnjen s 1,7 milijuna dolara temeljem optužbi da je 2010. manipulirao kalifornijskim tržištima energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙