FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 28. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NASHVILLE - Američki kantautor i gitarist J.J. Cale, čije je pjesme "After Midnight" i "Cocaine" u obradama popularizirao Eric Clapton, umro je od srčanog udara u 74. godini u bolnici u kalifornijskoj La Jolli, objavljeno je na njegovoj osobnoj internetskoj stranici. Cale je rođen u američkoj saveznoj državi Oklahomi u Oklahoma Cityju, a 1960. se preselio u Los Angeles, gdje je njegova karijera doživjela procvat, piše Reuters. Pridonio je stvaranju osebujnog "tulsa zvuka" koji kombinira elemente bluesa, rockabillyja i country glazbe. Poznat je postao 1970. kad je njegovu "After Midnight" obradio Eric Clapton, a još veći hit napravio je od Caleove pjesme "Cocaine". 2008. dvojica glazbenika zajedno su snimila album "The Road to Escondido", koji je nagrađen Grammyjem. Rođen je 1938. godine kao John Weldon Cale, a ime je promijenio u J.J. Cale kako ga ne bi miješali s članom grupe Velvet Underground Johnom Caleom, prenosi BBC. Za života je Cale snimio 14 albuma, a za sebe je volio reći da je kantautor, a ne pjevač. Osim Claptona njegove su skladbe izvodili Tom Petty, Santana i grupa Lynyrd Skynyrd. Jedan je od prvih koji su upotrijebili ritam mašinu, a bio je prepoznatljiv po svojem opuštenom pjevačkom stilu. Na Caleovoj službenoj web stranici stoji da je umro u petak navečer u bolnici u La Jolli, u Kaliforniji.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je sklon u javnosti njegovati imidž "muškarca od akcije", u petak se na ruskoj televiziji pohvalio svojim ribarskim ulovom - štukom teškom 21 kg, upecanom za vikenda u sibirskome mjestu Tuvi. Društvo u ribolovnom vikendu u Tuvi blizu granice s Mongolijom Putinu su činili ruski premijer Dmitrij Medvedev i ministar obrane Sergej Šojgu, objavio je Kremlj. Snimke emitirane na javnoj televiziji prikazuju Putina kako se zadovoljno osmjehuje dok gol do pojasa i sa sunčanim naočalama iz vode na motornu ribarsku brodicu izvlači divovsku štuku, koju je zatim poljubio pred kamerama. "Ovo je ogromna riba... Odresci od ove vrste ribe vrlo su ukusni", rekao je novinarima predsjednikov glasnogovornik Dmitrij Peskov i dodao kako su predsjednik i premijer uživali u zajedničkom vikendu ispijajući čaj na palubi i zatim zajedno plivali. Promatrači ocjenjuju da objavljivanje zajedničkih fotografija Putina i Medvedeva treba javnosti pokazati da su dvojica najviših ruskih dužnosnika i dalje u iznimno dobrim odnosima i ušutkati glasine o sve većim napetostima među njima. Kratka reportaža prikazuje Putina kako peca, upravlja motornim brodom i miluje sobove u društvu Medvedeva i Šojgua. Peskov je pojasnio da su "prelijepe" fotografije što ih je snimio Medvedev objavljene na službenim internetskim stranicama Kremlja.

SEOUL - U haljini cvjetnog uzorka i obojene kose Kim Ha-na nije nimalo nalik djevojčici koja je nekoć prosjačila i tri puta riskirala život pokušavajući pobjeći iz Sjeverne Koreje u čemu je konačno uspjela u dobi od 15 godina, a danas je kuharska zvijezda na južnokorejskoj televiziji. Kim (25), živi u 2005. u Južnoj Koreji, a nedavno se proslavila nastupajući u televizijskom kulinarskom šou Masterchef. Nada se kako će joj slava pomoći da pronađe oca kojega je posljednji put vidjela kada su prelazili granicu između Sjeverne Koreje i Kine pokušavajući izmaknuti sjevernokorejskim graničarima. Njezino teško djetinjstvo razgalilo je srca južnokorejskih gledatelja, a umijeće kombiniranja jela iz dviju Koreja zadivilo suce popularnog kulinarskog natjecanja. Kada je Kim bila djevojčica, roditelji su joj pobjegli iz Sjeverne Koreje i ostavili kćer da se brine sama o sebi. Napustila je školu i dan za danom borila za goli život. Tri je godine bila "kotjebi", kako se u Sjevernoj Koreji nazivaju djeca prosjaci, spavala na ulici, molila za hranu i krala. Po njezinim riječima, u to je vrijeme jela sve do čega je stigla, od vilinih konjica, žaba pa do miševa. Osim što se nada da će joj nastup u Masterchefu pomoći da pronađe oca, Kim želi promijeniti predrasude Južnokorejaca o prebjezima iz Sjeverne Koreje koji, smatra ona, trebaju pošten odnos, a ne sažaljenje. "Želim dokazati da se i prebjezi mogu pod jednakim uvjetima brinuti sami za sebe i da im može ići dobro u životu", rekla je Kim koja sanja rodni Orang u Sjevernoj Koreji i želi pomoći nekadašnjim sunarodnjacima. "Kao kotjebi nisam si mogla priuštiti bilo kakav san, pogotovo ne onaj da jednoga dana postanem kuharski majstor. Kuhanje je za mene bilo nešto što je značilo samo to da ne gladujem, a ne nešto što će mi biti gušt", rekla je Kim. "Živim za dan kada ću moći nešto skuhati malim prosjacima kakva sam i sama nekoć bila", kaže bivša prosjakinja, a danas južnokorejska kuharska zvijezda.

ZAGREB/BIRMINGHAM - Britanski sud zabranio je informatičkom stručnjaku objavu znanstvenog rada koji bi otkrio tajne kodove za paljenje motora luksuznih automobila poput Porschea, Audia, Bentleya i Lamborghinija, smatrajući da bi to moglo dovesti do krađe milijuna vozila. Flavio Garcia sa sveučilišta u Birminghamu "razbio" je sigurnosni sistem tako što je otkrio jedinstveni algoritam koji automobilu omogućuje da prepozna identitet ključa za paljenje motora, piše britanski list The Guardian. Zabranom u Velikoj Britaniji završeno je tek jedno poluvrijeme u slučaju koji je pokrenuo Volkswagen, vlasnik tih četiriju luksuznih automobilskim marki, protiv Garcie i još dvojice nizozemskih stručnjaka za dešifriranje. Sud je odlučio da bi objava "mogla omogućiti sofisticiranim kriminalnim bandama da razbiju sigurnosne kodove i ukradu automobile". Vozila su zaštićena sustavom Megamos Crypto, algoritmom koji dešifrira kod između ključa i motora. Znanstvenici su svoj rad željeli objaviti u kolovozu na simpoziju o sigurnosti u Washingtonu , ali im je sud to privremeno zabranio. Volkswagen je od autora zatražio da objave prerađenu verziju studije bez kodova, ali su oni to odbili. Garcia i njegovi kolege Baris Ege i Roel Verdut kažu da su oni "odgovorni znanstvenici koji rade odgovoran znanstveni posao" i da im je cilj poboljšati sigurnost, a ne pomoći kriminalcima da kradu luksuzne automobile. Oni tvrde da "javnost ima pravo znati koje su slabosti sigurnosnih sustava na koje se oslanjaju" i da u suprotnom to "automobilska industrija i kriminalci to znaju, a javnost ne".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙