FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loša izvedba DAX-a pritisnula većinu ostalih europskih burzi

LONDON7FRANKFURT/PARIZ, 26. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Pad frankufurtskog DAX indeksa, pod pritiskom upozorenja o dobiti nekolicine vodećih njemačkih kompanija, danas je potkopala povjerenje ulagača i na ostalim najvažnijim europskim burzama, tako da je većina vodećih indeksa u minusu.

Frankfurtski DAX indeks oko 13 sati bio je na gubitku 0,56 posto na 8.250 bodova, a londonski FTSE 0,17 posto na 6.577 bodova. Istodobno, pariški CAC bio u plusu 0,64 posto i iznosio 3.979 bodova.

"Izvedba DAX-a danas je podbacila, što je i ostala tržišta povuklo prema dolje“, rekao je Mike Turner, broker iz tvrtke XBZ.

Kemijska tvrtka BASF i inženjerska kompanija Siemens objavile su upozorenje o dobiti, što je jučer DAX spustilo za 1 posto, a i danas je pod pritiskom dobitonosnih prodaja. Ipak, od početka godine taj indeks još je u plusu 9 posto.

Dok neki analitičari predviđaju dodatni pad njemačkog burzovnog indeksa u kratkom roku, drugi su optimistični i očekuju njegov postupni oporavak.

"Europska tržišta kapitala možda nisu tako snažna kao američka, ali meni sve izgleda prilično zdravo. Stvari se polako kreću prema gore", rekao je Andreas Clenow, trgovac iz tvrtke ACIES Asset Management.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je pao 2,97 posto na 14.129 bodova, što je nejgova najniža razina u zadnja gotovo tri tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙