FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirno jutro na europskim burzama

LONDON, 27. lipnja 2013. (Hina) - Na europskim burzama cijene dionica danas stagniraju, nakon dva dana snažnog oporavka, budući da jenjavaju zabrinutosti investitora da će Fed uskoro smanjiti monetarne poticaje američkom gospodarstvu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati stagnirao je na 1.149,60 bodova, nakon što je u protekla dva trgovinska dana skočio 3,2 posto.

Istodobno, londonski FTSE indeks bio je u plusu 0,32 posto, dok je frankfurtski DAX indeks bio u minusu 0,08 posto, a pariški CAC 0,29 posto.

Na europskim dioničkim tržištima protekloga tjedna zbila se oštra rasprodaja dionica nakon izjava predsjednika Feda Bena Bernankea da bi monetarni poticaji uskoro mogli biti smanjeni. Otada je niz dužnosnika Feda isticalo da program poticaja neće odjednom biti ukinut, što je donekle utješilo investitore, koji se nadaju da će se monetarna politika mijenjati tek kada gospodarstvo SAF-a dovoljno ojača.

Ujedno, ulagače je umirilo i poboljšanje situacije na kineskom međubankarskom tržištu, na kojemu su kamate pale peti dan zaredom, nakon što su prošloga tjedna dosegnule rekordne razine.

Od važnijih vijesti, EU ministri financija jutros su postigli dogovor oko budućih spašavanja posrnulih banaka u eurozoni odnosno oko preuzimanja odgovornost za njihovo spašavanje. Prema novim pravilima, dioničari, vlasnici obveznica i štediše s više do 100.000 eura depozita ubuduće bi trebali podijeliti teret spašavanja banaka.

„Ovaj sporazum je značajna promjena, pa tako odgovornost ide s javnog novca, ili ako hoćete novca poreznih obveznika, natrag na financijski sektor, koji će sada u vrlo, vrlo velikoj mjeri postati odgovoran za rješavanje svojih vlastitih problema“, izjavio je nizozemski ministar financija Joeren Dijsselbloem, ujedno i predsjednik eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio gotovo 3 posto, na 13.213 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙