FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile europske burzovne indekse

LONDON/PARIZ/FRANKFURT, 25. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Najvažniji europski burzovni indeksi danas su se spustili, nakon što su mješoviti poslovni rezultati kompanija i zabrinutost zbog tempa gospodarskog rasta u Kini potaknuli dobitonosne prodaje s obzirom na nedavni oštar rast cijena.

Londonski FTSE u 14,00 sati bio je u minusu 0,7 posto na 6.575 bodova, frankfurtski DAX 0,75 posto na 8.316 bodova, a pariški CAC 0,65 posto na 3.937 bodova.

Najveće gubitnice bile su rudarske dionice, budući da su ojačale zabrinutosti investitora oko kineske potražnje za sirovinama slijedom loših podataka o industrijskoj aktivnosti u toj zemlji.

Indeks europskih rudarskih dionica spustio se u prosjeku 2,4 posto, tako da je od početka godine na gubitku više od 20 posto.

"Danas vidimo dobitonosne prodaje, posebno kod kompanija koje nisu ispunile poslovne ciljeve ili su jako izložene potražnji Kine. Ipak, to nije loša stvar s obzirom na rast koji smo imali u proteklih mjesec dana", kazao je Arnaud Scarpaci iz tvrtke Montaigne Capital.

Na pad burzovnih indeksa utjecali su i poslovni rezultati kompanija.

"Sveukupno gledano, sezona poslovnih rezultata nije toliko loša, međutim prisutno je puno nervoze na tržištu nakon nedavnog rasta indeksa", rekao je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je danas 1,14 posto na 14.562 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙