FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: i danas mirno trgovanje

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje, jer nema vijesti koje bi potaknule jaču aktivnost investitora, a zasad izostaje i pozitivni efekt od ulaska u EU.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex je jučer oslabio 0,37 posto, na 1.781 bod, a Crobex10 0,22 posto, na 1.003 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,8 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,62 posto, na 177,30 kuna.

Među većim gubitnicama izdvaja se povlaštena dionica Adrisa, čija je cijena oslabila 2,01 posto, jer se njome od jučer trguje bez prava sudjelovanja u isplati dividende od 7 kuna po dionici.

„I dalje je izgledna stagnacija Crobexa jer nema vijesti koje bi potaknule jaču aktivnost investitora. Zasad izostaje i pozitivni efekt od ulaska u EU, koji su neki ulagači očekivali. No, ako se uzme u obzir gospodarska situacija u kojoj se nalazi EU, to ne čudi“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

U fokusu investitora uglavnom su uobičajeno najlikvidnija izdanja, ponajviše HT-a, čija cijena se počela oporavljati, dodaje Nagy.

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da nakon slabih podataka iz gospodarstva SAD-a Fed neće tako skoro početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

Dow Jones indeks ojačao je 1,02 posto, na 14.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,96 posto, na 1.603 boda, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 3.376 bodova.

Uspon cijena dionica uslijedio je nakon revidiranog podatka da je u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod porastao 1,8 posto, znatno manje od 2,4 posto, koliko je pokazala prethodna procjena.

Taj podatak nije baš ohrabrujući, no on bi mogao, smatraju analitičari, odgoditi odluku Feda o smanjenju poticajnih monetarnih programa, s obzirom da je središnja banka poručila da će ih početi smanjivati tek kada gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Zbog toga su i na azijskim burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom. Ujedno, ulagače je umirilo i poboljšanje situacije na kineskom međubankarskom tržištu, na kojemu su kamate pale peti dan zaredom, nakon što su prošloga tjedna dosegnule rekordne razine.

Na europskim burzama, nakon dva dana snažnog oporavka cijena dionica, jutros najvažniji indeksi stagniraju.

„Posljednja dva dana smirile su se prodaje na inozemnim burzama, a najvažniji burzovni indeksi se oporavljaju. Investitori ponajviše prate vijesti koje se tiču monetarnih poticaja u SAD-u, pogotovo nakon objave konačnog podatka o američkom BDP-u u prvom tromjesečju“, ističe Nagy.

Unatoč tome, napominje, na burzama će cjenovna nestabilnost biti pojačana.

„U srpnju bi se nestabilnost cijena dodatno mogla pojačati, jer počinje sezona objava financijskih izvješća kompanija ha drugo tromjesečje“, ocjenjuje Nagy.

Od današnjih makroekonomskih objava, očekuju se podaci s njemačkog i američkog tržišta rada te revidirani podatak o britanskom BDP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙