FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

UMAG

Poslovnu konferenciju Croatia Business Open, čija je tema ove godine "Istra budućnosti", otvorio je u Umagu predsjednik Republike Ivo Josipović, istaknuvši da je uspjeh Istre i uspjeh Hrvatske te da je nacionalni interes da se Istra što više razvije. "Kad govorimo o Istarskoj županiji, onda govorimo o otvorenoj, modernoj, gospodarski konkurentnoj regiji, koja može biti primjer ostalim županijam u Hrvatskoj. U njoj se ostvaruje trećina ukupnog turističkog prometa Hrvatske", rekao je Josipović. Svaki ministar u Vladi je i ministar turizma, kazao je predsjednik Republike, istaknuvši da što više treba produžiti sezonu. Nazočnima se obratio i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, koji je rekao kako Hrvatska može učiti na istarskom modelu, premda se taj model ne može kopirati u svim županijama. Rekao je među ostalim da Hrvatska više ne želi ulaziti u megalomanske projekte te izrazio nadu da će turistička sezona biti dobra. Treća konferencija Croatia Business Open održava se u Umagu u hotelu Melia Coral, u sklopu ovogodišnjeg ATP teniskog tuirnira Croatia Open. U radu sudjeluje i ministar turizma Darko Lerencin, koji predstavlja strategiju razvoja turizma RH do 2020. s naglaskom na Istru, istarski župan Valter Flego, svi istarski gradonačelnici i dr.

SPLIT

Emmanuel Macedo izjavio je danas u Splitu da nije zadovoljan jučerašnjom presudom te da još ne može vjerovati da je ubojica njegove sestre osuđen za obično, a ne teško ubojstvo. "Prošle godine sam izgubio sestru i to me toliko boli. Prošle godine sam se s boli vratio u Meksiko, a tako se i sada vraćam jer nisam dobio pravdu", rekao je Emmanuel Macedo novinarima danas pred meksičkim Konzulatom u Splitu. "Još ne vjerujem da su takvu odluku donijeli. Mislim da je moja sestra Selena umrla na strašan način. Ako vas netko zgrabi, zatvori usta, zaveže ruke i odvede vas daleko to je mučenje. I ne samo fizičko, jer nije samo tijelo patilo, već i psihičko. Naravno da je patila jer svi dokazi pokazuju da jest. Previše je patila. Ne mogu vjerovati da su to prihvatili kao obično ubojstvo. To je užas", izjavio je novinarima u povodu jučerašnje presude Županijskog suda u Splitu koji je na 15 godina zatvora osudilo Edija Mišića (28) zbog ubojstva te meksičke turistkinje prošloga ljeta na Marjanu. Dodao je kako ne zna tko je pogriješio u postupku, ali kako zna da je tužiteljstvo odradilo dobar posao. Tužiteljstvo je Mišića teretilo za teško ubojstvo i tražilo kaznu zatvora od 40 godina, no predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić u obrazloženju je naveo kako tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da je počinjeno posebno okrutno ubojstvo jer nisu dokazali ni da je Meksikanka u vrijeme zločina bila pri svijesti kao ni da je patila.

SPLIT

Zbog silovanja i teškog ozljeđivanja studentice u studenom prošle godine u Podstrani, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 21-godišnjeg studenta R.Š., doznaje se u tom odvjetništvu. Optužen je za kaznena djela spolnog odnošaja bez pristanka i ubojstva u pokušaju. Državno odvjetništvo navodi da je radi seksualnog zadovoljenja nasrnuo na kolegicu s fakulteta bez njenog pristanka te joj je, s ciljem da je usmrti, nanio osobito teške i po život opasne ozljede, a život joj je spašen hitnom medicinskom intervencijom. Djevojka je zadobila teške ozljede probavnog i vaginalnog trakta i nakon toga prošla nekoliko teških operacija. Istraga u ovom slučaju je trajala osam mjeseci. Kombinirano vještvo je tijekom istrage potvrdilo da je djevojka brutalno silovana neidentificiranim predmetom. Do današnjeg dana nije pronađen predmet kojim je izvršeno kazneno djelo.

ĐAKOVO

Udruga Đakovština žalit će se na odluku Trgovačkog suda u Zagrebu zbog odbijanja njenog tužbenog zahtjeva za naknadu štete od države zbog neobjavljivanja ponude za preuzimanje istoimene tvrtke, najavio je danas predsjednik Udruge Rade Blažević i ističe da je riječ o političkoj odluci. "Žalit ćemo se na takvu odluku u zakonskom roku Visokom trgovačkom sudu. Smatramo da je to politička presuda, kao, uostalom, stečaj i nestanak s gospodarske scene tvrtke Đakovština. Držimo da je naše potraživanje pravno utemeljeno i mi ćemo to dokazati, samo je pitanje vremena. Odgađanje presude u našu korist državni proračun koštat će svaki mjesec milijun kuna. O tome smo obavijestili i predsjednika države, i premijera", kaže Blažević. Udruga, na koju je prava prenijelo njenih 468 članova malih dioničara, tužbu je podigla prije približno godinu dana na iznos od oko 83 milijuna kuna plus zatezne kamate počevši od 2008. godine. Blažević podsjeća kako je Udruga s državom bila spremna na nagodbu, no ona nije bila prihvaćena, pa su mali dioničari krenuli u sudsku bitku.

ZAGREB

Trgovački sud u Zagrebu reagirao je priopćenjem u povodu, kako navode, neistinitih i netočnih navoda iznesenih u medijima o radu i učinkovitosti toga suda i njegovih sudaca u kojem ističu da je Sud tijekom 2012. riješio 10,98 posto više predmeta nego što ih je zaprimio, a prosjek trajanja postupka u toj godini je devet mjeseci i sedam dana. Navode da Trgovački sud u Zagrebu na dan 25. srpnja 2013. godine „u rješavanju“ ima 27.221 spisa. Uvidom u statističke podatke suda, koji su također dostavljeni Visokom trgovačkom sudu i Ministarstvu pravosuđa, utvrđeno je da je Sud tijekom 2012. ukupno zaprimio 71.067 predmeta, a da je tijekom 2012. ukupno riješeno 78.877 predmeta iz svih kalendarskih godina. U vezi s tvrdnjom u medijima o dugotrajnosti postupaka koji se vode pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, naglašavaju da je prosjek trajanja postupka u 2012. godini devet (9) mjeseci i sedam (7) dana. Također navode da su Okvirna mjerila sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu za 2012. ispunjena u prosjeku 125,03 posto. Napominju da je Okvirna mjerila za rad sudaca donio ministar pravosuđa na temelju odredbe čl. 72. Zakona o sudovima.

ZAGREB

Nezavisni hrvatski sindikati protive se privatizacji i izdvajanju nezdravstvenih djelatnosti iz sustava zdravstva jer smatraju da se time gubi kvaliteta, poskupljuje rad i mnogo ljudi ostavlja bez posla, a sve da bi se Europskoj komisiji prikazalo da je smanjen broj zaposlenih u zdravstvu. To su poručili dopredsjednik NHS-a za javni sektor Boris Pleša, glavni tajnik Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i invalidskog osiguranja Hrvatske Željko Štogl, i predsjednik Nezavisnog sindikata medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu Hrvatske Šefko Frkatović na konferenciji za tisak danas u Zagrebu i napomenuli da postoje inozemni primjeri u kojima su takvi aranžmani poništeni i organizacija posla vraćeni na staro, a u susjednoj Sloveniji postupak je odgođen na tri godine. U sustavu zdravstva morate imate ljude s kojima ste dobro uigrali posao i kojima vjerujete, a ne padobrance, kazali su i dodali da je neprihvatljivo da se ista oprema za čišćenje koristi na zaraznom odjelu neke bolnice i potom u nekom javnom uredu s velikom cirkulacijom ljudi. Oni tvrde da sustav zdravstva ne može dobiti povoljniju cijenu rada s outsourcing tvrtkama nego sa stalno zaposlenim radnicima, i da će te tvrtke štedjeti na kvaliteti.

ZAGREB

Hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić ponudio je svu potrebnu zdravstvenu pomoć Republike Hrvatske ministru zdravlja Federacije BiH prof. dr. Rusmiru Mesihoviću, odmah nakon informacije o požaru koji je noćas izbio u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Dogovoreno je da će, bude li za tim potrebe, hitni pacijenti s područja Bihaća i okolice, biti zbrinuti u Općoj bolnici u Karlovcu. Također, ovisno o situaciji, hrvatsko zdravstvo će se uključiti u pomoć zdravstvenom sustavu BiH i u drugim područjima medicinske skrbi, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja. U požaru koji je u noći na petak zahvatio Kantonalnu bolnicu u Bihaću izgorio je gotovo cijeli kompleks, ali žrtava prema prvim izvještajima nije bilo, javljaju bosanskohercegovački mediji. Materijalna šteta je velika jer je izgorila gotovo cijela bolnica prije nego je požar pred jutro stavljen pod kontrolu. Svi pacijenti, njih oko 400, su evakuirani.

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije raskinuo ugovore s privatnicima koji provode specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, nego su im ugovori istekli, priopćili su danas iz HZZO-a. Ugovori su jednostavno istekli s 31.12.2012. godine, jer je završilo jedno ugovorno razdoblje. Zbog nemogućnosti dovršetka natječajnog procesa do tog datuma i prilagodbe sustava, ugovorno razdoblje produženo je ove godine dva puta - do 30. travnja te do 30. lipnja. Privatnici koji su do tada imali ugovor, a sada više nemaju, su privatnici koji nisu zadovoljili uvjete propisane natječajem za provođenje zdravstvene zaštite. Dakle, ugovor im je istekao – nije raskinut, tvrde iz Zavoda. Navode također kako je nakon dovršetka natječajnog procesa, na zahtjev ministra zdravlja, proveden natječaj za provođenje pojedinih postupaka, za koje ili ne postoji Mreža, pa nisu niti mogli biti predmetom natječaja, ili postoje duge liste čekanja. "Na taj su se natječaj javili i privatni i javni provoditelji, a odabrani su oni koji su uz zadovoljenje svih formalnih uvjeta natječaja ponudili provođenje tih postupaka po najnižoj cijeni", navode iz HZZO-a.

OSIJEK

Izvanredni Sabor Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) održat će se 23. studenog, a do tada su članovi predsjedništva stranke dali svoje mandate na raspolaganje sadašnjem Saboru, izvjestio je danas predsjednik stranke i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić koji je potvrdio da će se ponovno kandidirati za čelnika HDSSB-a. Odluka je donesena jednoglasno na sjednici predsjedništva prije dva dana, a glavni razlog sazivanja izvanrednog Sabora je odgovor stranke na niz novonastalih situacija u društvu od zadnjeg Sabora u lipnju 2010., koje se, među ostalim, odnose na tešku gospodarsku i političku krizu te ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Šišljagić. Ustvrdio je kako je HDSSB od osnutka od prije gotovo osam godina narastao u snažnu regionalnu stranku, ali i važnu stranku na nacionalnoj razini. Podsjetio je da je na parlamentarnim izborima 2007. HDSSB osvojio tri zastupnička mjesta, a četiri godine kasnije šest, te da je nakon lokalnih izbora narastao broj lokalnih čelnika i vijećnika. Stranka je, kazao je, "narasla" na 37.000 članova.

DUBROVNIK

Čelnici Društva arhitekata Dubrovnik, predsjednica Marija Kojaković i član Izvršnog odbora Slobodan Vuković na današnjoj su konferenciji za novinare u povodu priprema za donošenje odluke Gradskog vijeća o sudbini platoa Srđa istaknuli kako je nužno smanjiti volumen izgradnje, rezervirati prostor za nužne gradske sadržaje te zabraniti financiranje infrastrukture izvan zahvata urbanističkog plana uređenja sportskog centra na Srđu iz gradskog proračuna tj. iz sredstava građana. "U ovom slučaju radi se o planu za izgradnju 300 metara kvadratnih stambenog prostora za prodaju na tržištu nekretnina, odnosno u prostoru veličine tri nove Mokošice, najvećeg dubrovačkog naselja", kazala je Kojaković. Naglasila je kako treba učiniti sve da se smanji taj volumen izgradnje te navela primjer golfa u Istri, kao i da treba zahtjevati manji volumen izgradnje za 103 tisuće metara kvadratnih. Također kazala je kako treba ostaviti prostor gradu za neophodne sportske i javne sadržaje. "Dužni smo poštovati mišljenje deset tisuća građana Dubrovnika koji su glasali protiv golemog volumena izgradnje apartmana uz planirano golf igralište", rekla je Kojaković.

ZAGREB

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za sufinanciranje projekta „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti stambenih zgrada u Zagrebačkoj županiji u 2013. godini“, a sufinancirat će se troškovi nabave i ugradnje toplinske zaštite vanjske ovojnice (fasade) u 50 kućanstava na području Zagrebačke županije. Natječaj je otvoren do 26. kolovoza 2013. godine, priopćeno je danas iz te županije. Pod opremom i radovima toplinske zaštite vanjske ovojnice smatraju se toplinska izolacija u izvedbi ETICS sustavom, sva ostala oprema i materijal neophodan za cjelovito izvođenje radova i ugradnju toplinske izolacije vanjskih zidova te usluge ugradnje navedene opreme. Na natječaj se mogu javiti punoljetne fizičke osobe koje imaju izgrađeni objekt stavljen u funkciju stanovanja na području Zagrebačke županije. Pojedini korisnik može ostvariti potporu do maksimalno 50 posto ukupnih troškova, odnosno do najviše 35.000 kuna po kućanstvu. Od tog iznosa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi 40 posto, a Zagrebačka županija 10 posto troškova. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona.

ŽRNOVNICA

Po život opasne ozljede glave zadobio je jutros radnik u kamenolomu u Žrnovici, doznaje se u splitskoj policiji. Radnik je teško stradao jutros u 9,40 sati u krugu kamenoloma prilikom demontaže materijala. Očevid je u tijeku i za sada je nepoznato na koji način je radnik zadobio teške ozljede zbog kojih je vozilom Hitne medicinske pomoći prebačen u KBC Split. Na mjestu događaje je uz policiju i inspektor zaštite na radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙