FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predloženim izmjenama u Zakonu o porezu na dohodak, prihvaćenim na današnjoj sjednici Vlade, omogućit će se objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima nisu isplatili plaće tri mjeseca uzastopce, ali i javna objava rješenja Porezne uprave o oporezivanju imovine građanima koji imovinu ne mogu 'opravdati' svojim prihodima. Ministar financija Slavko Linić kazao je da je Porezna uprava uznapredovala s aktivnostima u usporedbi prihoda i imovine građana, kao i da će na tom području nadalje i najviše postupati. Svima koji ne mogu opravdati svoju imovinu ostvarenim prihodima 'odrezat' će se dodatni porez, a rješenja Porezne uprave o tome bit će javno objavljena. Tako će se jasno i transparentno vidjeti tko nije plaćao porez, jer se govori da je među njima i "puno krupnih riba", kazao je Linić. Izmjenama se omogućava i objava liste tvrtki koje zaposlenicima ne isplaćuju plaće tri mjeseca uzastopce te rješavaju i nejasnoće vezane uz oporezivanje dividendi, odnosno predviđa se njihovo oporezivanje u trenutku isplate.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu rumjunske kompanije S.C. Grup Feroviar Roman S.A. za kupnju 75 postotnog udjela u tvrtki HŽ Cargo, dok je HŽ Infrastrukturi i HŽ Putničkom prijevozu odobrila državna jamstva za nova zaduženja u iznosu od 650 i 250 milijuna kuna. Od tri ponude za HŽ Cargo samo je ponuda rumunjskog ponuđača ocijenjena kao potpuna i valjana, odnosno zadovoljila je svih 11 uvjeta iz natječaja, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Rumunjski bi partner za kupnju HŽ Cargo odmah, odnosno 30 dana od potpisa ugovora, uplatio 30 milijuna eura za otplatu glavnice kredita pokrivenog državnim jamstvo, 10 milijuna eura kao obrtna sredstva te 20 milijuna eura za ulaganje. U roku od godine dana bi dao još oko 80 milijuna eura za 'prebacivanje' dugoročnih kredita osiguranih državnim jamstvo, za što ima i jamstvo rumunjske razvojne banke. Vlada je HŽ Infrastrukturi odobrila da se kod Erste banke zaduži za 650 milijuna kuna, a HŽ Putničkom prometu da u Privrednoj banci Zagreb digne 250 milijuna kuna kredita. Oba su ta kredita na pet godina, uz jednu godinu počeka, a za oba je Vlada dala i državno jamstvo. Hajdaš Dončić je pojasnio da će HŽ Infrastruktura sva sredstva iz ovog kredita koristiti za investicije, dok će HŽ Putnički prijevoz dio utrošiti za plaćanje HŽ Infrastrukturi i dio za modernizaciju.

ZAGREB - Ovlaštene mjenjače te prodavače na sajmovima, priredbama i izložbama Vlada je današnjom odlukom do 1. listopada ove godine oslobodila obveze fiskalizacije u prometu gotovinom, kako bi im dala dovoljno vremena da se u potpunosti pripreme za fiskalizaciju. Fiskalizacija u ta dva područja trebala je započeti u posljednjoj fazi uvođenja, odnosno 1. srpnja. No, kako u slučajevima prigodne prodaje na sajmovima ili izložbama nisu omogućeni pristupi električnom napajanju i internetskoj mreži, pa se za njih rok produžava do 1. listopada, objasnio je ministar financija Slavko Linić. Očito je da se mnogi, iako je zakon o fiskalizaciji na snazi od prošle godine, nisu pripremili za njegovu primjenu, kazao je Linić. Ovlaštenim se mjenjačima pak rok produžava zbog propusta i nepripremljenosti Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, koji imaju različite informatičke sustave. Kako mjenjači ne bi morali, posebno sada za vrijeme turističke sezone, imati dva sustava, dat će im se dodatni rok do 1. listopada.

ZAGREB - Vlada je danas izvan snage stavila odluku bivše Vlade iz rujna 2011. godine kojom je 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,6 posto dionica Janafa prenijeto u Umirovljenički fond kako bi se namirio dug umirovljenicima. No, ta je odluka donesena prekasno, država je tada podigla kredit i namirila umirovljenike, a ova je Vlada taj kredit preuzela u javni dug, pojasnio je Linić. Dodao je da je odluku iz 2011. potrebno staviti izvan snage kako ne bi utjecala na redovni tijek privatizacije Croatia osiguranja, ali i kako bi se osiguralo da Janaf ostane u državnom vlasništvu.

ZAGREB - Vlada je danas donijela i uredbu o izmjenama zakona o boravišnoj pristojbi, kao i uredbu o uvjetima dolaska i boravka stranih jahti i brodica, kojima se, među ostalim, izjednačavaju prava i obveze državljana ostalih članica EU s onima hrvatskih državljana, odnosno ukida diskriminacija ostalih građana EU, koji su do sada plaćali više pristojbe. Također, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, ukidaju se vinjete koje su morala imati plovila. Istodobno, mijenja se i kriterij za naplatu naknade za plovidbu, i to na način da više neće biti presudna duljina plovila, već snaga pogonskog motora. Do sada je država od tih naknada ostvarivala oko 27 milijuna kuna prihoda godišnje, a sada bi taj iznos trebao porasti, kaže Hajdaš Dončić.

ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines danas je zabilježio svog milijuntog ovogodišnjeg putnika, što je otprilike u isto vrijeme kao prošle godine, a do kraja ove godine, zbog procesa restrukturiranja koji je u tijeku, ta kompanija planira 4 posto manje putnika nego lani, odnosno njih oko 1,9 milijuna. Ti su podaci izneseni danas u Zračnoj luci Zagreb gdje su predstavnici Croatia Airlinesa i ZLZ-a darivali ovogodišnju milijuntu putnicu Croatia Airlinesa - Ankicu Šivak iz Zagreba koja je letjela za Dubrovnik. Prigodno darove tom su joj prigodom uručili izvršni direktor Croatia Airlinesa za prodaju, marketing i upravljanje mrežom i prihodima Nenad Jelavić i član Uprave ZLZ-a Tonči Peović. Jelavić je novinarima kazao da, iako je milijunti putnik ove godine zabilježen u slično vrijeme kao lani, ipak je to zadovoljavajući rezultat jer ove godine ljetni red letenja kompanija, s obzirom na program restrukturiranja, obavlja s jednim zrakoplovom manje (Airbus 320), što znači i manje kapaciteta.

ZAGREB - Nakon blagih jutrošnjih dobitaka, indeksi Zagrebačke burze oko podneva promijenili su smjer te su bili u blagom minusu, a najviše se trgovalo povlaštenom dionicom Adrisa. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,26 posto, na 1.846 bodova, a Croex10 0,09 posto, na 1.042 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 2,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer oko podneva. Jedino je povlaštenom dionicom Adrisa do podneva ostvaren milijunski promet, i to u visini od 1,13 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,37 posto, na 284 kune. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a sa 405.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 180 kuna. U mirnom trgovanju, prometi iznad 100.000 kuna još su ostvareni dvjema turističkim dionicama - Valamar Adrije i Rivijere Holdinga, pri čemu im cijene stagniraju. Tako je trenutno cijena dionice Valamara 160 kuna, a Rivijere Holdinga 14 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je blago ojačala u odnosu na euro, za 0,06 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, tako je smanjen na 7,495440 kuna. Kuna je ojačala i prema britanskoj funti, i to za 0,01 posto, pa srednji tečaj funte iznosi 8,696415 kuna. Istodobno je tečaj švicarskog franka povećan za 0,05 posto, a američkog dolara za 0,38 posto. Srednji tečaj franka tako iznosi 6,059859 kuna, a srednji tečaj dolara 5,690002 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙