FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska obilježava Svjetski dan hepatitisa

ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - Pod sloganom "To je hepatitis. Upoznaj ga. Suoči se s njime" Hrvatska uz još pedesetak zemalja obilježava Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja, kojim se nastoji ukazati na prevenciju, ali i stigmatizaciju te "tihe i zanemarene epidemije" od čijih posljedica godišnje u svijetu umire oko milijun ljudi, a većina od 500 milijuna zaraženih niti ne zna da je zaražena.

Aktivnosti u povodu tog dana, najavljenih na konferenciji za novinare, počele su danas ispred zagrebačkog Muzeja Mimara besplatnim testiranjem i pregledom jetre, a sutra se održava stručni simpozij na Infektološkoj klinici "Dr. Fran Mihaljević". Testiranje će se provoditi i 27. srpnja na popularnom okupljalištu mladih na plaži Zrće, a dva dana kasnije u Splitu.

Prema procjenama Hrvatske epidemiološke službe, u Hrvatskoj je oko 39 tisuća zaraženih hepatitisom C, a oko 25 tisuća nositelji su hepatitisa B. Godišnje se, uz visoku stopu izlječivosti, liječi oko 300 bolesnika s hepatitisom C i isto toliko bolesnika s hepatitisom B.

Hrvatska ima odličnu skrb za bolesnike s virusnim hepatitisom B i C, dostupni su nam najsuvremeniji dijagnostički i terapijski postupci, a terapija za liječenje bolesnika s hepatitisom C uvrštena je i na popis posebno skupih lijekova HZZO-a, rekla je Adriana Vince, voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa.

Ne treba zatvarati oči pred time da hepatitis postoji i da je tu oko nas, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić, ocijenivši alarmantnima podatke da je svaka dvanaesta osoba diljem svijeta imala ili je bila zaražena hepatitisom, od čega je 25 milijuna Europljana.

Po njegovim riječima, zahvaljujući odličnom i sigurnom programu cijepljenja Hrvatska ima nisku učestalost hepatitisa B, a za hepatitis C, za koji još ne postoji cjepivo, postoje lijekovi koji omogućuju relativno visoku izlječivosti "što je prije dvadesetak godina bila nemoguća misija".

Na stigmu i diskriminaciju oboljelih, ali i ekonomske posljedice po državu zbog nemogućnosti oboljelih da rade jednakim intenzitetom kao prije oboljevanja, upozorila je Tatjana Reić, predsjednica ELPA-e (European Liver Patients Associationi) i Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos".

Oboljeli su društveno neprihvaćeni, izbjegava ih obitelj i prijatelji, djeca se ne mogu upisati u vrtić, problemi nastaju i u školi te na radnom mjestu, a ima i slučajeva razvoda braka zbog te bolesti, rekla je Reić. Razlog svemu tome samo je neznanje i nedostatak informacija čak i kod dijela zdravstvenih djelatnika, istaknula je.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) jučer je objavila globalno izvješće o prevenciji i kontroli virusnih hepatitisa u zemljama članicama, prema kojemu je u europskoj regiji više od 13 milijuna oboljelih od hepatitisa B i oko 15 milijuna s kroničnim hepatitisom C.

Učestalost je veća kod intravenoznih ovisnika, muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima i "seksualnih radnika". Zaražen je jedan od pedeset odraslih, a većina, oko dvije trećine oboljelih od hepatitisa B i C zabilježeni su u istočnim zemljama.

Ta su dva hepatitisa vodeći uzroci ciroze i karcinoma jetre odgovornih za oko 2,7 posto svih smrti u svijetu, a SZO procjenjuje da će se taj postotak još povećati, rekla je Antoinette Kaić – Rak, voditeljica hrvatskog ureda SZO-a. Svake godine u svijetu umire oko 350 tisuća ljudi zbog bolesti povezanih s hepatitisom C i 600 tisuća zbog hepatitisa B, a samo u Europi njih oko 120 tisuća što je ogromno opterećenje za liječenje i zdravstvo, dodala je.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se desetu godinu zaredom. Aktivnosti u Hrvatskoj provodi HULOH "Hepatos" s ostalim udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ureda SZO u Hrvatskoj i ELPA-e.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙