FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - HDZ i HSS danas su potpisali sporazum kojim su potvrdili volju za dugoročnom političkom suradnjom na razini države, a kao svrha suradnje u sporazumu se navodi zajednički izlazak na izbore za Europski parlament iduće godine te na predsjedničke i parlamentarne izbore. U sporazumu se, među ostalim, ističe da je riječ o strankama utemeljenim na političkim programima Stjepana Radića i Franje Tuđmana, narodnim, državotvornim, suvremenim, slobodnjačkim i europskim strankama. Također i da su njihovi programi utemeljeni na domoljublju i državotvornosti, načelima demokracije i kršćanske civilizacije, etičkim vrijednostima i filozofiji prirodnih zakona, humanizmu i socijalnoj osjetljivosti, kulturnim, tradicijskim, ekološkim i drugim vrijednostima koje baštini hrvatski narod. Stranke su se obvezale na zajedničko djelovanje u predizbornoj kampanji ili nakon izbora, a ostaju otvorene i za sklapanje sličnih sporazuma s drugim strankama sličnog svjetonazora, no stranka koja to želi, takvu će suradnju morati unaprijed dogovoriti s drugom potpisnicom sklopljenog sporazuma. Kao temeljni ciljevi suradnje u sporazumu se, među ostalim, navode osiguravanje dugoročnog održivog gospodarskog rasta i konkurentnijeg gospodarstva, smanjenje nezaposlenosti, poticanje zapošljavanja mladih, očuvanje fiskalne održivosti, potpora obrtu, malom i srednjem poduzetništvu, očuvanje sela, snažnija socijalna država, čuvanje digniteta hrvatskih branitelja i Domovinskog rata, ravnomjeran regionalni i ruralni razvoj te reforma javnog sektora.

ZAGREB - Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta najesen namjerava u mirovanje staviti zastupnički mandat u Saboru, a iako je iz HDZ-a ranije najavljivano da će ga u zastupničkim klupama zamijeniti Ana Lovrin, Predsjedništvo stranke potvrdilo je jučer odluku zadarskog Županijskog odbora HDZ-a pa će umjesto Kalmete u Sabor Ante Jerolimov. U HDZ-u kažu da je Kalmeta podržavao ideju da ga u Saboru zamijeni Ana Lovrin, članica Predsjedništva stranke, ali da je Županijski odbor inzistirao na Jerolimovu, procjenjujući da je to bolji izbor za budućnost stranke. Ističu da je Jerolimov već u trećem mandatu načelnik općine Preko, koja slovi kao sredina sklona ljevici. Sama Ana Lovrin nije željela tumačiti odluku stranačkih tijela. "Županijski odbor i Predsjedništvo HDZ-a donijeli su odluku i ja je ne želim dodatno komentirati", rekla je Lovrin.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja, koji se već desetu godinu za redom obilježava u cijelom svijetu, tijekom mjeseca srpnja Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa provodi javnu kampanju "Saznaj, suoči se, testiraj se", kojoj je cilj osvijestiti potrebu za testiranjem na tu ozbiljnu virusnu bolest jetre. U sklopu kampanje organizirani su Dani otvorenih vrata besplatnog i anonimnog testiranja na hepatitis C, koji će se provoditi 22., 24., 26. i 29. srpnja u prostorima CheckPoint-a Zagreb u Ulici kneza Domagoja 10, od 16,00 do 19,30 sati. Kako se ističe u priopćenju zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, testiranje na hepatitis C vršit će se brzim testovima iz oralne tekućine s rezultatom testiranja već za 20 minuta. Hepatitis je ozbiljna virusna bolest jetre, koja uglavnom nema nikakve simptome pa većina zaraženih nije svijesna da ima tešku infekciju koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa i smrti. Virusni hepatitis je akutno ili kronično virusno oboljenje jetara uzrokovano virusom hepatitisa A, B, C, D, E, pri čemu je preko 95 posto akutnih virusnih hepatitisa uzrokovano virusom hepatitisa A, B ili C. Najopakiji su virus B i virus C hepatitisa, koji u slučaju kroniciteta i neliječenja u visokom postotku mogu dovesti do ciroze odnosno karcinoma s fatalnim ishodom.

ZAGREB - Nekadašnji HDZ-ovac Milan Kujundžić za sutra je najavio osnivanje nove političke stranke - Hrvatska zora stranka naroda. Stranku bi trebao voditi sam Kujundžić, a izborna skupština u hotelu Westin trebala bi izabrati i zamjenika te dopredsjednike, čija se imena još uvijek taje. U pozivu na osnivačku skupštinu ističe se da se stranka utemeljuje u neobično teškim gospodarskim i društvenim prilikama, za borbu protiv nacionalnog siromaštva, oporavak gospodarstva, jačanje pravne države, snažno promicanje prave demokracije te jačanje uloge države u razvijanju proizvodnih snaga. "Stranka se utemeljuje u uvjerenju da je glavnina sadašnjih političkih stranaka iznevjerila povjerenje i očekivanja građana pa će Hrvatskoj ponuditi izvornu i istinski narodnu politiku kao novu vrstu politike", stoji u pozivu. Milan Kujundžić je liječnik, specijalist interne medicine i bivši ravnatelj zagrebačke kliničke bolnice Dubrava, a široj javnosti postao je poznat lani u svibnju, kada se kandidirao za predsjednika HDZ-a.

SISAK - Novi prostor Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije predan je danas u Sisku na korištenje u nazočnosti ministra zdravlja Rajka Ostojića koji ga je, po opremi i organizaciji, ocijenio oglednim primjerom i za mnogo bogatije županije. "Prema zahtjevu Istarske županije, mogu najaviti reformu službe hitne pomoći. Pri tom treba voditi računa da su osnivači i vlasnici zavoda za hitnu medicinu županije, a ne država. Pri reformi, spreman sam prihvatiti sve korisne prijedloge, pa čak i onaj da se hitna medicina vrati pod okrilje domova zdravlja, ako se to pokaže racionalnijim", rekao je ministar Rajko Ostojić. Vlastitim je ulaganjima od 9,8 milijuna kuna, Sisačko-moslavačka županija kupila i prenamijenila objekt u sjedište Zavoda te ga opremila svom nužnom opremom. Kako je spomenula sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, zaposlenici Zavoda su dodatno educirani za rad u novim uvjetima. Inače, županijski Zavod ima 185 zaposlenih raspoređenih u 40 timova hitne pomoći. Kako je rečeno na svečanosti otvorenja novog prostora, do najudaljenije lokacije županije intervencija je moguća za 20 minuta, pa svi pacijenti, u slučaju potrebe, mogu biti hospitalizirani za najviše sat vremena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙