FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa

ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - U povodu Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja, koji se već desetu godinu za redom obilježava u cijelom svijetu, tijekom mjeseca srpnja Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa provodi javnu kampanju "Saznaj, suoči se, testiraj se", kojoj je cilj osvijestiti potrebu za testiranjem na tu ozbiljnu virusnu bolest jetre.

U sklopu kampanje organizirani su Dani otvorenih vrata besplatnog i anonimnog testiranja na hepatitis C, koji će se provoditi 22., 24., 26. i 29. srpnja u prostorima CheckPoint-a Zagreb u Ulici kneza Domagoja 10, od 16,00 do 19,30 sati. Kako se ističe u priopćenju zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, testiranje na hepatitis C vršit će se brzim testovima iz oralne tekućine s rezultatom testiranja već za 20 minuta.

Hepatitis je ozbiljna virusna bolest jetre, koja uglavnom nema nikakve simptome pa većina zaraženih nije svijesna da ima tešku infekciju koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa i smrti.

Virusni hepatitis je akutno ili kronično virusno oboljenje jetara uzrokovano virusom hepatitisa A, B, C, D, E, pri čemu je preko 95 posto akutnih virusnih hepatitisa uzrokovano virusom hepatitisa A, B ili C. Najopakiji su virus B i virus C hepatitisa, koji u slučaju kroniciteta i neliječenja u visokom postotku mogu dovesti do ciroze odnosno karcinoma s fatalnim ishodom.

Ovisno o vrsti virusa razlikuju se putevi prijenosa, napredovanje i ozbiljnost bolesti. Uz mogućnost testiranja, u sklopu kampanje provodit će se edukacija građana o virusnim hepatitisima, a u CheckPoint-u Zagreb dostupne su i brojne brošure i edukativni materijali te dodatne informacije i savjetovanje.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je 170 milijuna zaraženih hepatitisom C, a hepatitisom B 350 milijuna, te stoga ta bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem.

Sve informacije o aktivnostima i mogućnosti testiranja u prostorijama CheckPoint-a Zagreb može se dobiti na besplatan INFO telefon 0800 448 767 ili putem e-maila na pitaj@huhiv.hr te na našim mrežnim stranicama www.huhiv.hr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙