FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

RIM - Papa Franjo, prvi papa iz Latinske Amerike, otputovao je u ponedjeljak oko 9 sati iz Rima u Rio de Janeiro. Nakon što je helikopterom je stigao u zračnu luku Fiumicino, gdje ga je dočekao šef vlade Enrico Letta, papa Franjo je sam nosio svoju ručnu prtljagu u zrakoplov kojim će putovati u Brazil, najveću katoličku zemlju svijeta. Prvi latinsko-američki papa i isusovac u povijesti predvodit će 28. Svjetski dan mladih (JMJ) u Rio de Janeiru na kojemu se očekuje 1,5 milijuna mladih hodočasnika iz 170 zemalja svijeta, uglavnom iz Latinske Amerike. Ovogodišnji JMJ se održava pod geslom "Pođite i učinite mojim učenicima sve narode".

PEKING - Najmanje 47 osoba je poginulo a 296 je ozlijeđeno u potresu magnitude 6,6 stupnjeva koji je u ponedjeljak pogodio kinesku sjevernu provinciju Gansu, po najnovijim podacima koje su objavili dužnosnici kineskog Ureda za seizmologiju. Dužnosnik tog ureda je rekao da je više od 21.000 stambenih objekata teško oštećeno a 1.200 se srušilo, upozoravajući da bi broj žrtava mogao porasti. Potres je pogodio okruge Minxian i Zhangxian, udaljene oko 170 kilometara od glavnog provincijskog grada Lanzhoua, u 7,45 sati po lokalnom vremenu, javila je agencija Xinhua, dodajući da je na istom području oko sat i pol kasnije zabilježen još jedan potres jačine 5,6 stupnjeva.

KAIRO - Šest Egipćana je poginulo, a 11 ih je ranjeno u nekoliko napada militanata na Sinajskom poluotoku u blizini egipatske granice s Izraelom i palestinskim Pojasom Gaze, izvijestili su u ponedjeljak medicinski izvori. Dva civila, dva pripadnika vojske i dva policajca su ubijena u najmanje 10 napada u sjevernim gradovima Rafah i El-Arish tijekom noći na policijskim i sigurnosnim postajama ili vojnim kontrolnim točkama, prenosi agencija Reuters. Najnovije nasilje bilo je najgore ovog mjeseca u smislu broja napada i žrtava u jednom danu. Sjeverni Sinaj regija je u kojoj vlada bezakonje i utočište tvrdokornih islamista koji su u posljednje dvije godine pojačali napade na snage sigurnosti, koristeći vakuum nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka 2011.

WELLINGTON - Operacije rasčišćavanja traju u ponedjeljak na ulicama Wellingtona, nakon potresa 6, 5 i kasnijih brojnih slabijih udara koji su u nedjelju pogodili glavni grad Novog Zelanda. Hipocentar potresa u moru u nedjelju oko 17 sati po mjesnom vremenu (7 sati u ponedjeljak po srednjoeuropskom) bio je 57 km jugozapadno od Wellingtona, na dubini od 14 km, naveo je američki geofizički institut (USGS). Vlasti su navele da je većina ošetećenja površinska osim nekoliko zgrada i pucanja ulice blizu luke grada. Gradonačelnica Wellingtona Celia Wade-Brownn je precizirala da su samo četiri osobe lakše ozlijeđene i da grad nije pretrpio veće štete. Zahvaćen je poslovni dio grada, koji je u to doba bio gotovo prazan.

BAGDAD - Iračke snage sigurnosti su u noći između nedjelje i ponedjeljka odbile napade naoružanih osoba na dva zatvora na području Bagdada, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova dok islamski aktivisti tvrde na internetu da su tisuće zatvorenika pobjegle. Napadnuti su zatvori Tadži, sjeverno i Abu Graib zapadno od glavnog grada. Snage sigurnosti zapovjedništva operacija Bagdada uz vojno zrakoplovstvo uspjele su odbiti oružani napad nepoznatih osoba na dva zatvora, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova kasno u nedjelju. Na društvenoj mreži Twitter džihadisti tvrde da su tisuće zatvorenika pobjegle a isto je objavljeno i na džihadističkom blogu Honein.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙