FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Prošle godine zabilježen je blagi porast broja živorođene djece u odnosu na prethodnu godinu i rođeno je 574-ero djece, odnosno 1,4 posto, više nego u 2011. godini, ali je u 2012. godini umrla 691 osoba više, ili 1,3 posto, nego prethodne godine, a stopa prirodnog prirasta u 2012. bila je u Republici Hrvatskoj negativna i iznosila je -2,3 ,odnosno umrlo je 9939 osoba više nego ih je rođeno. U 2012. rođeno je 41.901 dijete - 41.771 živorođeno dijete i 130 mrtvorođenčadi. Među živorođenom djecom bilo je više dječaka - 21.687 ili 51,9 posto, dok je djevojčica rođeno 20.084 ili 48,1 posto, priopćio je Državni zavod za statistiku. Stopa nataliteta, tj. broj živorođenih na tisuću stanovnika, iznosila je prošle godine 9,8, navodi se u izvješću Državnoga zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2012. godini. Prošle godine umrlo je ukupno 51.170 osoba, među umrlima bilo je više žena - 25. 934 ili 50,2 posto, a umrlo je i 25.776 muškaraca ili 49,8 posto od ukupnoga broja umrlih osoba. Stopa mortaliteta, odnosno broj umrlih na tisuću stanovnika, u 2012. iznosila je 12,1.

KUTINA - Ekipa Javne vatrogasne postrojbe Kutina, koja je na 15. Vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj osvojila zlatnu medalju, večeras je s posebnim oduševljenjem dočekana u Kutini. Kutinski vatrogasci natjecali su se u profesionalnoj A kategoriji te su bili uvjerljivo najbrži u izvođenju vatrogasne vježbe i u utrci vatrogasne štafete s preprekama te osvojili 1. mjesto i zlatnu medalju. Nakon šestodnevnih natjecanja koja su iz 27 zemalja okupila 2300 vatrogasaca Kutinčani su u svojoj kategoriji s 38, 34 sekundi uvjerljivo bili najbrži u izvođenju vježbe i sa 61,68 sekundi u štafetnoj utrci s preprekama. Nakon prijavka zapovjednika postrojbe Ivana Miklenića pred brojnim građanima kutinskoj Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi koja iduće godine bilježi 50. obljetnicu, a ovo joj je najveći međunarodni uspjeh, čestitao je gradonačelnik Andrija Rudić. Članovi natjecateljske ekipe i sportski trener Marcel Vučetić ističu kako su sretni jer su opravdali očekivanja. „Nismo si postavili zadatak osvajanja zlatne medalje. Motiv je bio da što bolje predstavimo naš Grad Kutinu i Hrvatsku i svi zajedno damo sve od sebe. Dečki su bili odlični i s takvim motivom i potporom iz Kutine koju smo osjećali ostvarili smo i sjajan rezultat i bili smo najbrži. Olimpijski smo pobjednici i izuzetno smo sretni zbog toga. Hvala svima koji su nas podržavali“, poručio je Marcel Vučetić.

RIJEKA - Mrtvo tijelo mladića s delničkog područja (1988.), koji je nestao u nedjelju kupajući se u jezeru Bajer kod Fužina, pronašli su jučer oko 16 sati ronioci Specijalne policije, doznaje se iz oprativnog dežurstva primorsko-goranske Policijske uprave. O uzrocima smrti znat će se više nakon obdukcije. Kako se doznaje iz policije, mladić je jučer ujutro došao na kupanje na jezero s prijateljima. Nedugo nakon što je počeo plivati, prijatelji su primijetili da ga nema na površini vode, pa su oko 10,30 sati alarmirali dežurne službe i pokrenuta je potraga. U potrazi su sudjelovali policijski službenici Policijske postaje Delnice i ronioci Specijalne policije.

TROGIR - Samostanska crkva Svetog križa na Čiovu od ponedjeljka će biti domaćin Generalnoj skupštini Dominikanskoga reda, koja će u hotelu u toj crkvi trajati sve do 8. kolovoza, blagdana sv. Dominika. Predstojeća je Generalna skupština prva u gotovo 800-godišnjoj povijesti reda propovjednika, kako još zovu dominikance, koja se održava u Hrvatskoj. Stotinjak dominikanaca izaslanici su iz provincija iz cijelog svijeta koji će raspravljati o smjeru kojim će red krenuti u nadolazećim godinama, a osobito o velikom dominikanskom jubileju 2016. kad će se napuniti 800 godina od nastanka reda. S iznimkom Velikog meštra, među izaslanicima gotovo da i nema velikodostojnika, pa i sami fratri taj sustav samoupravljanja opisuju kao "jedinstvenu evangelističku demokraciju" koja se provodi već gotovo 800 godina. "Skupštinu održavamo svake tri godine, a Velikog meštra biramo svakih devet godina", objasnio je za vatikanski radio irski vikar i glavni pomoćnik Velikog meštra Vivian Boland iz dominikanskog samostana Svete Sabine u Rimu.

DUBROVNIK - U okviru Glazbenog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u Atriju Kneževog dvora nastupio proslavljeni mađarski pijanist Gergely Boganyi. Izveo je skladbe Chopina i Liszta. Mađarski pijanist Gergely Boganyi počeo je svirati klavir s četiri godine a glazbenu naobrazbu stekao je u Mađarskoj, Finskoj i SAD-u. Pobjednik je brojnih međunarodnih natjecanja među kojima se posebno ističe Zlatna medalja na jednom od najprestižnijih međunarodnih pijanističkih natjecanja Franz Liszt u Budimpešti 1966. godine. Pažnju svjetske javnosti privukao je izvevši napamet u samo tri dana sve što je Chopin ikad napisao za klavir i time se nametnuo kao jedan od vodećih interpreta tog romantičarskog majstora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙