FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rosneft s Kinom dogovorio dugoročni naftni posao; Gazprom možda gubi izvozni monopol

SANKT PETERBURG, 21. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Ruska kompanija Rosneft udvostručit će isporuke nafte Kini prema danas sklopljenom sporazumu vrijednom 270 milijardi dolara i preusmjeriti se sa zasićenih i krizom pogođenih europskih tržišta na Aziju a moguće ukidanje Gazpromova monopola na izvoz plina otvara mu vrata i u tom segmentu.

Rosneft će u idućih 25 godina počevši od druge polovine ovog deseljeća isporučivati u Kinu 300 tisuća barela nafte dnevno, čime je udvostručena količina koju trenutno isporučuje najvećem potrošaču energije u svijetu. To bi značilo da će Kini u 25-godišnjem razdoblju isporučiti 365 milijuna tona nafte, izračunao je Reuters.

"Procijenjena je vrijednost posla 270 milijardi dolara", kazao je novinarima danas u Sankt Peterburgu čelnik ruske kompanije Igor Sečin.

Sklopljeni je posao među najvećima u povijesti Rusije, inače vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Struktura ruskog izvoza dramatično se promijenila u posljednje vrijeme, uz povlačenje ogromnih količina nafte s europskog tržišta u proteklih samo pet godina.

U početku je nafta iz Rusije u Kinu stizala željeznicom da bi naknadno bio izgrađen naftovod, nakon otvaranja luke Kozmino na Pacifiku 2009.

Zajedno s isporukama u Kozmino, Rusija već sada na azijska tržišta izvozi oko 750 tisuća barela nafte dnevno, odnosno 17 posto ukupnog izvoza.

Izvoz u Europu paralelno se smanjio, što je rezultiralo i višim cijenama ruske nafte u odnosu na onu izvađenu u Sjevernom moru.

Dodatni je plus za Rosneft i današnji signal ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi državni plinski div Gazprom mogao izgubiti monopol na izvoz plina.

"Nudimo postupno ukidanje ograničenja za izvoz ukapljenog plina", kazao je ruski predsjednik u današnjem govoru na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, dodajući da potražnja za tim energentom u azijsko-pacifičkoj regiji naglo raste.

Taj potez bio bi težak udarac za Gazprom koji prema zakonu iz 2006. ima monopol na izvoz ukapljenog i plina isporučenog cjevovodima i planira veliko povećanje prodaje na azijskim tržištima, s obzirom na stagnaciju na onima u Europi.

Rosneft i Novatek lobiraju za prava na izvoz ukapljenog prirodnog plina, pri čemu je Rosneft s američkim ExxonMobilom već dogovorio gradnju pogona za ukapljeni prirodni plin na ruskom Dalekom istoku vrijednost 15 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙