FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U tijeku su razgovori predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) o ugovornim obvezama vezanim uz koncesiju za Zračnu luku Zagreb i nije sigurno da će oni biti okončani danas, doznaje se iz Ministarstva. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ovih je dana današnji dan označio kao zadnji rok za usuglašavanja svih točaka ugovornih obveza oko Zračne luke Zagreb te najavio da će biti raspisan novi novi natječaj za koncesiju na bude li dogovor postignut najkasnije danas. Razgovori traju od ponedjeljka i nastavljaju se i danas, međutim današnji dan ipak nije "dan D", kažu u Ministarstvu. Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb potpisan je 11. travnja prošle godine. No, koncesionar još nije zatvorio financijsku konstrukciju, što je glavni preduvjet za preuzimanje aerodroma i početka radova, a prema pisanju nekih medija traži i smanjenje obujma radova određenih dijelova aerodroma u prvoj fazi izgradnje kako bi se smanjili ukupni troškovi gradnje te predlaže povećanje raznih taksi koje plaćaju putnici i avioprijevoznici. Prema koncesijskom ugovoru, ZAIC bi u prvoj fazi trebao uložiti oko 190 milijuna eura i izgraditi terminal za 3,5 milijuna putnika godišnje. Iz Ministarstva su najavili da će se u 16 sati održati konferencija za novinare na kojoj će ministar Hajdaš Dončić i direktor razvoja Bouygues Batiment International Christophe Petit dati izjave o postignutim dogovorima vezano za projekt gradnje putničkog terminala ZLZ-a.

ZAGREB - Hrvatska država i luksemburška Orco Property Grupa u slijedećih će nekoliko mjeseci nastojati pronaći rješenje za stabiliziranje hotelske kompanije Sunčani Hvar te novim dioničarskim ugovorom definirati buduću suradnju za dobrobit zajedničkih investicija u tu hvarsku tvrtku. Navodi se to, uz ostalo, u objavi koju je Orco Grupa objavila na svojim web stranicama, a koja je datirana s krajem prošlog tjedna te u kojoj stoji da su takav okvirni dogovor ili 'putokaz' za financijski i operativni oporavak Sunčanog Hvara predstavnici hrvatske države i Orco Grupe postigli 9. srpnja ove godine. Sukladno tome, stranke će međusobno suspendirati odnosno obustaviti arbitražni postupak kojeg vode te ga i konačno prekinuti kada definiraju rješenja za stabiliziranje Sunčanog Hvara i poboljšanje međusobne povezanosti. To bi se trebalo odvijati u idućim mjesecima pa i dogovoriti i formalizirati novi dionički ugovor, što je u objavi potvrdio i predsjednik i izvršni direktor Orca Jean-Francois Ott ističući i kako je novi dogovor važan korak prema trajnom financijskom i operativnom oporavku Sunčanog Hvara. Ott naglašava i da se obustavom arbitražnog postupka sada mogu usredotočiti na ljetnu sezonu i pružanju usluga gostima Sunčanog Hvara.

ZAGREB - Projekt "Usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) klijentima: Unaprjeđenje cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i ICT podrška" u sklopu IPA programa "Razvoj ljudskih potencijala" završen je nakon dvije godine provedbe, a rezultati su predstavljeni na današnjoj završnoj konferenciji. Projekt je vrijedan 3,73 milijuna eura, a svrha mu je bila razviti sustav cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, kao i unaprijediti ICT sustav, koji će omogućiti razmjenu podataka HZZ-a s ostalim dionicima na tržištu rada, poput HZMO-a, HZZO-a, Regosa, Fine, Porezne uprave i ministarstava rada, obrazovanja i gospodarstva. Jedan od 'opipljivih' rezultata ovog projekta, prema riječima ravnateljice HZZ-a Ankice Paun Jarallah, razrada je modela Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri (CIOSK). U sedam hrvatskih županija biti će otvoreno osam CIOSK centara, koji su zamišljeni kao središnja mjesta za cjeloživotno profesionalno usmjeravanje i razvoj karijere. Centri će biti otvoreni u Osijeku, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Zadru, Šibeniku te na dvije lokacije u Zagrebu, a otvaranje prvih najavljeno je za kraj ovog tjedna.

ZAGREB - Tvrtke Dalekovod Ulaganja i Hrvatski telekom zaključili su dugoročni ugovor o najmu istočnog tornja zgrade Sky officea, gdje će biti smješteno sjedište HT-a, objavili su danas na Zagrebačkoj burzi iz Dalekovod ulaganja, tvrtke-kćeri Dalekovoda. Dodaju i da će iznajmljivanjem dijela zgrade HT-u i jedan i drugi partner imati neposredne koristi, kao i da je za Dalekovod to "veliki uspjeh s obzirom da se radi o dugoročnoj suradnji i pouzdanom partneru". Iz HT-a su danas samo kratko potvrdili da je taj ugovor potpisan, ali i da su detalji ugovornog odnosa povjerljivi i ne mogu ih komentirati. Tako se od njih nije moglo doznati ni vrijednost ugovora, kao ni kada HT planira smjestiti svoje sjedište u novom prostoru Sky Office-a. Taj je toranj otvoren prošle godine, a u njemu je svoje sjedište našla i Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). HT već niz godina ima sjedište u centru Zagreba, u Savskoj ulici u tzv. Hoto tornju, za kojeg plaća najam.

ZAGREB - Gospodarsko-interesno udruženje Hrvatski cestovni prijevoznici upozorava da previsoke cestarine na autocestama tjeraju prijevoznike na državne ceste što smanjuje sigurnost prometa. Potaknuti teškom prometnom nesrećom na državnoj cesti D1 kod Karlovca, udruga prijevoznika upozorava da 80 posto prijevoznika umjesto autoceste Zagreb-Split koristi državnu cestu jer im je unatoč popustu na elektroničko plaćanje cestarine (ENC) cestarina preskupa. Prilagodbom cijena većina teretnih vozila bila bi na autocestama, kažu prijevoznici te predlažu sustav potpora po uzoru na Francusku, koji je prilagođen broju korištenja autoceste u jednom mjesecu i ekološkoj kategoriji vozila.

ZAGREB - Janaf je danas izvijestio da je s mađarskom naftnom kompanijom MOL sklopio ugovor o transportu sirove nafte, koji vrijedi od kraja ove godine. Kako navode iz Janafa, Ugovor o transportu sirove nafte s tvrtkom MOL Hungarian Oil and Gas Plc. vrijedi za razdoblje od 1. kolovoza do 31. prosinca 2013. godine. Riječ je o ugovoru o transportu sirove nafte na dionici Omišalj - Gola, i to za minimalnu količinu od 240.000 tona sirove nafte, ističu iz Janafa.

ZAGREB - Tržišna vrijednost svih vrijednosnih papira uvrštenih u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) u prvoj polovici ove godine povećana je za nešto manje od 2,5 posto, dok je samo tržišna vrijednost dionica povećana za oko 2 posto, pokazuju podaci iz mjesečne statistike SKDD-a. Tržišna vrijednost svih 1.104 vrijednosnica iz depozitorija SKDD-a na kraju lipnja ove godine iznosila je 330,7 milijardi kuna i bila je za 2,42 posto ili 7,8 milijardi viša nego na kraju 2012. godine. U usporedbi s podacima SKDD-a s kraja lipnja prošle godine, pak, tržišna vrijednost svih vrijednosnih papira povećana je za 11,52 posto, odnosno za gotovo 34,2 milijarde kuna. Samo tržišna vrijednost dionica, koja je na kraju lipnja iznosila 238,8 milijardi kuna, u prvih je šest mjeseca ove godine u odnosu na kraj 2012. porasla za 1,8 posto ili za 4,2 milijarde kuna. Na godišnjoj razini, prema lipnju lani, njihova je tržišna vrijednost porasla za gotovo 12 posto ili više od 23,6 milijardi kuna.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze bili su oko podneva u blagom plusu, ponajviše zahvaljujući oporavku cijene dionice HT-a drugi dan zaredom, u inače mirnoj trgovini pred skorašnji početak sezone objave polugodišnjih poslovnih rezultata kompanija. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,06 posto, na 1.836 bodova, a Crobex10 0,38 posto, na 1.031 bod. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 4 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer oko podneva. Dionica HT-a je najlikvidnija, s prometom koji je do podneva dosegnuo 2,8 milijuna kuna. Po skoku cijene za 3,32 posto, na 178,7 kuna, ujedno je i najveća dobitnica. Ostalim dionicama trgovanje je slabo, pri čemu većini cijena stagnira. Po znatnijem gubitku, za 4,26 posto, izdvaja se dionica Liburnija Riviera Holdinga. Trenutno se njome trguje po cijeni od 2.250 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,06 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,522126 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile i švicarska i britanska valuta, švicarski je franak ojačao za 0,40 posto i njegov srednji tečaj iznosi 6,095726 kuna, a tečaj britanske funte je porastao za 0,37 posto, na 8,695094 kune po srednjem tečaju. Istodobno je tečaj američkog dolara smanjen za 0,48 posto i srednji tečaj dolara iznosi 5,720683 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙