FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, jučer je održana 6. sjednica Vijeća za obranu na kojoj je ocijenjeno da su u proteklom razdoblju donesene ključne strateške odluke po pitanju modernizacije i uravnotežene izgradnje potrebitih sposobnosti Oružanih snaga te je, među ostalim, ministar obrane predstavio završni prijedlog Strateškog pregleda obrane. Vijeće je potvrdilo kako su u proteklom razdoblju donesene ključne strateške odluke po pitanju modernizacije i uravnotežene izgradnje potrebitih sposobnosti Oružanih snaga: dovođenje u završnu fazu projekta borbenih oklopnih vozila 8x8, produženje borbenih resursa zrakoplova MIG-21 i helikoptera MTV 1, te provedba procesa javne nabave obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže. Ministar obrane Ante Kotromanović uvodno je predstavio završni prijedlog Strateškog pregleda obrane koji je prošao potrebito usuglašavanje i pripremljen je za donošenje na jednoj od sljedećih sjednica Vlade RH. Nadalje, predočio je planove po pitanju izrade temeljnih strateških dokumenata iz područja obrane vezanih uz razvoj sposobnosti Oružanih snaga u predstojećem srednjoročnom razdoblju. Po pitanju strateških temeljnih i planskih dokumenata, naznačeno je kako je izrada prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH u uznapredovaloj fazi, a jednako tako u sljedećem vremenu intenzivirat će se dinamika izrade ostalih strateških dokumenata iz područja obrane: Strategije nacionalne sigurnosti i Strategije obrane. Naglašeno je kako temeljni strateški dokumenti trebaju uvažavati ne samo činjenicu da je RH punopravna članica NATO-a i EU, nego da se ujednačeni razvoj sposobnosti sustava obrane treba temeljiti na stvarnim i održivim parametrima koji moraju uvažavati realne gospodarske i materijalno-financijske mogućnosti države. Postignuto je suglasje oko daljnjeg sudjelovanja RH i Oružanih snaga u operacijama potpore miru, težišno u NATO vođenim misijama ISAF i KFOR, a nakon 2014. godine i u operaciji NATO Resolute Support u Afganistanu.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je jučer kako je uvjeren da će ovo ljeto biti potrebe za zasjedanjem Sabora, no nije mogao precizirati razloge zbog kojih bi se zastupnici morali okupiti na izvanrednom zasjedanju. "Kad bih znao koji su razlozi zasjedanja, onda bih vam rekao koje će biti teme i kada će biti. Ne znam, pretpostavljam da je situacija vezana za rad Europske unije i naših predstavnika u Europskoj uniji", rekao je Leko, na konferenciji za novinare nakon završetka ljetnog zasjedanja Sabora. Podsjetio je da je u Vilniusu upravo u tijeku zasjedanje jednog ministarskog savjeta te zaključio da bi se nakon takvih sastanaka mogla pojaviti potreba za dodatno usklađivanje hrvatskih propisa s europskima. Leko je time komentirao inicijativu nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se ljetna saborska stanka skrati na mjesec dana. "Ustavni rok ljetne stanke je više instruktivan. Ako postoji potreba, predviđena je procedura da Sabor zasjeda i u tom periodu", rekao je Leko. Naglasio je, međutim, da je Sabor ove godine u potpunosti ispunio svoju ustavnu ulogu te da zbog duljine rada parlamenta ne trpe ni Vlada ni građani.

ZAGREB - Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila je za HTV da je na jučerašnjoj sjednici Ustavni sud donio privremenu odluku kojom se do daljnjega odgađa primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine, objavljeno je sinoć u Dnevniku 3. Tim Zakonom predviđeno je da dnevne novine s više od 25.000 riječi plaćaju PDV od 5 posto, a da one koje imaju manje riječi plaćaju veći PDV od 10 posto. Konačna odluka Ustavnog suda očekuje se početkom jeseni.

ZAGREB - Na besplatnom telefonskom broju 116-006 žrtve kaznenih djela od utorka mogu dobiti pomoć uvježbanih volontera Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, osnovanog u suradnji hrvatskog ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda s UN-ovim programom za razvoj (UNDP). Svakog radnog dana od 8 do 20 sati žrtvama kaznenih djela na besplatnom je telefonu omogućen pristup širokom rasponu informacija - od toga što napraviti kada se zločin dogodi do mjesta na kojima mogu potražiti dodatnu stručnu pomoć. Usluga je, osim na hrvatskom, dostupna i na engleskom jeziku pa je mogu koristiti i stranci. "Projekt pokazuje trend u kazneno-pravnom i socijalnom pristupu toj problematici, gdje se žrtva i njena prava stavljaju na prvo mjesto", kazao je na predstavljanju novootvorenog Nacionalnog pozivnog centra ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da zbog straha od počinitelja velik broj nedjela ostane neprijavljen te da je glavna zadaća ovog projekta da se "tamna brojka" spusti na što nižu razinu.

DIFFEDRANGE/ZAGREB - Hrvatski nogometni prvak Dinamo iz Zagreba uvjerljivom je 5-0 (0-0) gostujućom pobjedom protiv luksemburškog prvaka Fole iz Escha u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka započeo svoj put prema nastupu u najjačem klupskom natjecanju ove sezone. Dinamo je do uvjerljive pobjede u Differdangeu stigao pogotcima Soudanija (59, 63), Čopa (64), Ademija (75) i Fernandesa (79). Dinamo će prolazak u 3. pretkolo potvrditi u uzvratu koji je na programu za tjedan dana u Maksimiru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙