FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

SPLIT - Europska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu 250 milijuna eura za financiranje malog i srednjeg poduzetništva i srednje kapitaliziranih poduzeća, malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru kao i investicija u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja u Hrvatskoj. To je prvi EIB-ov zajam odobren nakon hrvatskog pristupanja Uniji, a ugovor o zajmu potpisali su danas u Splitu potpredsjednik EIB-a Anton Rop i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. Rop je istaknuo kako je zajam namijenjen rješavanju ključnog EIB-ovog prioriteta u kreditiranju - unapređenju izuzetno otežanih uvjeta financiranja za malo i srednje poduzetništvo i srednje kapitaliziranih poduzeća u sadašnjoj produljenoj ekonomskoj krizi. Bolja raspoloživost dugoročnih sredstava za financiranje od presudne je važnosti za daljnji razvoj ovog sektora, koji je temelj hrvatskog gospodarstva i glavni pokretač rasta i razvoja, kazao je. Kovačev je istaknuo kako postoji velika potražnja za HBOR-ovim kreditima. U prvih šest mjeseci ove godine odobreni krediti porasli su za 11,5 posto u usporedbi s istim razdobljem godine prije. EIB-ova sredstva omogućit će nastavak povećane kreditne aktivnosti te zadržavanje povoljnih uvjeta kreditiranja za nove investicije, kazao je Kovačev.

ZAGREB/VARAŽDIN - Nakon današnjeg zajedničkog sastanka predstavnika Ministarstva financija, HBOR-a, Zagrebačke banke i članova Uprave Varteksa ta je varaždinska tekstilna tvrtka korak bliže dobivanju kredita od 10 milijuna eura koji bi značio isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, otpremnina višku radnika i pokretanje proizvodnje. Potvrdio je to za Hinu župan Varaždinske županije i jedan od inicijatora današnjeg sastanka u Zagrebu Predrag Štromar. Po njegovim riječima, na sastanku je dogovoreno da do ponedjeljka Uprava Varteksa ponudi dovršen prijedlog sporazuma HBOR-u i ZABA-i sa jasnim jamstvima za novi kredit odnosno koje će nekretnine Varteks ponuditi kao garanciju za novi zajam. U isto vrijeme Uprava mora namiriti dugove prema poslovnim bankama po prethodnim zajmovima, budući da je jedan od uvjeta HBOR-a, odnosno Ministarstva financija, da tvrtka 'očisti' svoja dugovanja prema bankama kako se sredstva novog kredita ne bi koristila za otplatu dugova po prethodnim obvezama. Riječ je o otplati kredita bankama koji bi se također riješiti ponudom nekretnina tvrtke tim bankama. Varaždinski Trgovački sud jučer je donio konačnu potvrdu o prihvaćanju i provođenju plana predstečajne nagodbe varaždinske tekstilne tvrtke.

RETKOVCI - Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) spreman je na najmasovnije prosvjede do sada ukoliko Ministarstvo poljoprivrede i Vlada ne počnu raditi u korist hrvatskih seljaka i u idućih sedam dana ne odgovore zašto su ove godine seljacima na račun neisplate poticaja "ukrali" 800, a prošle godine 700 milijuna kuna, poručio je sa današnje konferencije za novinare predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac. Ministarstvo poljoprivrede i Vladu optužio je da rade na uništenju hrvatskog sela i seljaka, a kao "najnoviji potez u tom smjeru" naveo je ponuđenu otkupnu cijenu pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, koju smatra sramotno niskom. "Tražimo da Ministarstvo poljoprivrede subvencionira cijenu pšenice do iznosa prošlogodišnje startne cijene od 1,38 kuna kako bi seljaci bili barem na pozitivnoj nuli", kazao je Pokrovac. Dodao je kako su prinosi pšenice, čija je žetva jučer završila na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, znatno smanjeni, a primjese velike što seljake dodatno 'tjera' u gubitke. Pokrovac je posebice kritički govorio o ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini optuživši ga da uništava hrvatsku poljoprivredu i da je najgori ministar poljoprivrede do sada.

ZAGREB - Dioničari Đuro Đaković Holdinga će na skupštini, koja je najavljena za 28. kolovoza, odlučivati o prijedlogu da se temeljni kapital te tvrtke smanji za 64,7 milijuna kuna i to smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa 100 na 80 kuna, a radi pokrića gubitaka iz proteklih razdoblja koji iznose 57,8 milijuna kuna, dok bi se 6,9 milijuna kuna prenijelo u rezerve. Slavonskobrodska tvrtka danas je na Zagrebačkoj burzi objavila poziv za glavnu skupštinu, a uz prijedlog o smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka i prijenosa u rezerve, skupštini je predloženo da se prošlogodišnji gubitak od 3,03 milijuna kuna pokrije na teret budućih razdoblja. Prema prijedlogu o smanjenju temeljnog kapitala, temeljni bi se kapital smanjio za 64,7 milijuna kuna, sa sadašnjih 323,7 milijuna kuna na iznos od 258,96 milijuna kuna, i to smanjenjem nominalne vrijednosti dionica za 20 kuna, sa sadašnjih 100 na 80 kuna.

ZAGREB - Samoborski DIV isporučio je Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET) dijelove i pribor za rekonstrukciju tramvajskih pruga, a riječ je o prvoj isporuci križišta i srcišta prema ugovoru koji je potpisan do kraja godine, izvijestili su danas iz DIV-a. Oprema za ZET isporučena je početkom srpnja, navode iz DIV-a te dodaju kako sa Zagrebačkim holdingom, odnosno podružnicom ZET surađuju četiri godine te za njih proizvode i nabavljaju dijelove prema posebnim zahtjevima i u skladu s EU standardima. DIV je i nositelj je aluminotermijskog zavarivanja tramvajskih tračnica, a ta je metoda korištena i prilikom posljednje rekonstrukcije pruge u centru Zagreba, navode iz te samoborske tvrtke.

ZAGREB - Ukupni promet hrvatske industrije u svibnju ove godine porastao je u usporedbi s travnjem za 8 posto, a kalendarski prilagođeni indeksi pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji svibanj porastao za 6,6 posto, prvi su podaci Državnog zavoda za statistiku. To je prvi porast prometa industrije na međugodišnjoj razini u ovoj godini, što je donekle ublažilo kumulativni pad koji u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 3,4 posto, dok je u razdoblju siječanj-travanj pad iznosio 6,3 posto. Na rast svibanjskog prometa na godišnjoj razini najviše je utjecao rast od 34,2 posto na inozemnom tržištu. Istodobno je na domaćem tržištu promet pao za za 7,6 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju ove u usporedbi s petim mjesecom prošle godine ukupna prodaja kapitalnih proizvoda porasla je za 85,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto. Istodobno je pak na godišnjoj razini smanjena ukupna prodaja energije za 31,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto te netrajnih proizvodi za široku potrošnju za 1,8 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine prikupljeno 45.164 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na svibanj 2012. godine smanjenje za 20,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u svibnju ove godine prikupljeno je 10 posto manje mlijeka. Svibanj je tako jedanaesti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a deveti mjesec zaredom smanjenje je veće od 10 posto. U svibnju je u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjena proizvodnja mlijeka za piće, vrhnja, maslaca i fermentiranih proizvoda, dok je povećana proizvodnja sira. Tako je mlijeka za piće proizvedeno 28,3 posto manje nego u svibnju 2012., odnosno 18.059 tona, proizvodnja maslaca smanjena je za 17,1 posto, na 277 tona, vrhnja za 8,5 posto, na 2.178 tona te fermentiranih proizvoda za 1,8 posto, na 7.464 tona. Kravljeg sira je u svibnju proizvedeno 3.148 tona, što je na godišnjoj razini rast za 8,3 posto.

ZAGREB - Pod utjecajem pozitivnog raspoloženja na inozemnim burzama, na Zagrebačkoj burzi Crobexi du oko podneva bili u blagom plusu, pri čemu najveće dobitke bilježi turistički sektor. Crobex je oko podneva bio u plusu 0,16 posto, na 1.827 bodova, a Crobex10 0,04 posto, na 1.025 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,8 milijuna kuna, oko milijun više nego jučer u to doba. Najveći promet do podneva ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, od 1,2 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,35 posto, na 286 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a. Pritom joj je cijena pala 1,68 posto, na 170,15 kuna. U većem fokusu investitora dionice su turističkog sektora, od kojih većina ostvaruje rast cijene. Tako je dionica HUP-a Zagreb u plusu gotovo 7 posto, Hotela Cavtat 4,2 posto, Arenaturista 3,4 posto, a Valamar Adrije 1,84 posto. Najveći minus, pak, zabilježila je dionica turističke tvrtke Jadranka, za 4,75 posto. Nešto veći cjenovni minus, više od 4 posto, bilježe i dionice Vupika i Zvijezde.

ZAGREB - Kuna je na tjednoj razini na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema svim važnijim stranim valutama, osim u odnosu na američki dolar. Na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, srednji tečaj eura iznosi 7,538390 kuna i za 0,76 posto je viši u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna. Istodobno je tečaj švicarskog franka povećan za 0,43 posto, a britanske funte za 0,38 posto, dok je tečaj američkog dolara na tjednoj razini smanjen za 0,61 posto. Tako srednji tečaj franka na kraju ovog tjedna iznosi 6,082781 kunu, funte 8,737123 kune, a dolara 5,774332 kune. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a na danas utvrđenoj tečajnoj listi tečaj eura povećan za 0,20 posto, dolara za 0,10 posto, funte za 0,35 posto, a franka za 0,21 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙