FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama cijene dionica i dalje rastu

LONDON, 12. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer su ulagači dobro raspoloženi otkad je u srijedu predsjednik središnje američke banke poručio da će se još neko vrijeme voditi labava monetarna politika.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, dosegnuvši 1.199 bodova, novu najvišu razinu u mjesec i pol dana.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,4 posto.

Pozitivno je na europska tržišta utjecao jučerašnji rekordni doseg S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje predsjedniku Feda Benu Bernankeu koji je u srijedu kazao da bi središnja banka trebala voditi poticajnu monetarnu politiku dok se ne poboljša situacija na tržištu rada.

„Na američkom tržištu rada situacija se poboljšava, no cijene su i dalje slabe, dok troškovi zaduživanja rastu. Nema baš puno razloga da bi Fed zaoštrio monetarnu politiku, no s obzirom na izjave nekih njegovih dužnosnika, može se očekivati blago smanjivanje poticajnih monetarnih programa u rujnu“, kaže Guy Foster, direktor u tvrtki Brewin Dolphin.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,2 posto, na 14.506 bodova, najvišu razinu od 24. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙