FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje na europskim burzama

LONDON, 13. lipnja 2013. (Hina) - Na europskim su burzama cijene dionica danas su pale pod utjecajem dobitonosnih prodaja, najviše u sektoru banaka i proizvođača sirovina, koji su i najviše izloženi utjecaju gospodarskih ciklusa.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,3 posto, na 1.160,93 boda. Od sektorskih indeksa, najviše su pali indeks rudarskih kompanija, za 1,4 posto, te banaka, za 1,6 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,9 i 1,8 posto.

Od pojedinačnih gubitnica, najviše se izdvaja dionica britanske banke Royal Bank of Scotland, čija je cijena pala 7,1 posto nakon što je investitore neugodno iznenadila najava izvršnog direktora te banke da će odstupiti s dužnosti.

„Ta najava pridodala je neizvjesnosti u vezi te banke i možda odgodila njezinu ponovno privatizaciju“, kaže Gary Greenwood, analitičar investicijskog društva Shore Capital, koji je snizio rejting te dionice s 'držati' na 'prodati'.

Uz moguće zaoštravanje monetarnih politika vodećih središnjih banaka u svijetu, investitore brine i politička stabilnost u Grčkoj, nakon što su započeli prosvjedi diljem zemlje protiv iznenadnog gašenja javne televizije.

„Niski obujam trgovanja i velika volatilnot cijena obilježit će trgovanje sve do idućeg zasjedanja Feda“, ističe Peter Hunt.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 posto, na 13.289 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙