FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze stabilne nakon jučerašnjeg snažnog rasta

LONDON, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su se burzama indeksi jutros stabilizirali, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, a podršku tržištima pružili su podaci koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen na 1.130 bodova, nakon što je jučer skočio 1,2 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,2 posto.

Bolji nego što se očekivalo podaci o narudžbama trajnih proizvoda, prodaji novih kuća i povjerenju potrošača u SAD-u potaknuli su jučer rast cijena dionica na Wall Streetu, što je ohrabrilo i europske ulagače.

Kako američko gospodarstvo jača, ulagači se nadaju da će to pružiti podršku rastu cijena dionica, kada Fed počne smanjivati poticajne monetarne programe.

Međutim, ulagače zabrinjavaju poremećaji na kineskom međubankarskom tržištu, praćeni rastom kamata, što bi moglo dodatno usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Teška su vremena za tržišta dionica jer su iznenada dvije glavne poluge rasta dovedene u pitanje – likvidnost koju su podržavale središnje banke i rast kineskog gospodarstva. Vjerujem da će idućih dana splasnuti strahovanja ulagača u vezi tih problema“, kaže Gerhard Schwarz, direktor u Baader banci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1 posto, na 12.834 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙