FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju na početku tromjesečja

LONDON, 1. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica porasle na početku novoga tromjesečja, nakon pada u proteklom, dok ulagači čekaju izvješća o industrijskoj aktivnosti u eurozoni i SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, na 1.161 bodu, nakon što je u lipnju potonuo 5,3 posto, što je njegov prvi mjesečni pad u ovoj godini. Pao je i u cijelom drugom tromjesečju, što je njegov prvi kvartalni pad u godinu dana.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,2 i 0,7 posto.

Iz Kine su jutros stigli podaci o padu PMI indeksa industrijske aktivnosti, što ukazuje na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, to nije pokolebalo ulagače na europskim tržištima jer se nadaju boljim podacima o industrijskoj aktivnosti u SAD-u i eurozoni.

„Podaci iz Kine ne pomažu europskim tržištima i potvrđuju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava. No, danas je prvi dan novog tromjesečja, pa je teško predvidjeti kako će se tržište kretati“, kaže Lex van Dam, portfelj menadžer u fondu Hampstead Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,3 posto, na 13.852 boda, najvišu razinu u mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙