FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghi: kamatne stope ostaju na niskoj razini, promjena se ne nazire

FRANKFURT/LONDON, 4. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) zadržat će kamatne stope niskima koliko bude potrebno i ne razmišlja o skorom odustajanju od poticajnih mjera, poručio je danas njezin čelnik Mario Draghi.

Time je financijskim tržištima odaslao dosad najjasniju poruku o kretanju kamatnih stopa u eurozoni u budućnosti.

"Upravno vijeće očekuje da će ključne ECB-ove kamatne stope ostati kroz dulje vremensko razdoblje na postojećim ili nižim razinama. Takva očekivanja temelje se na općenito prigušenim prognozama kretanja inflacije u srednjoročnom razdoblju, s obzirom na raširene slabosti u realnom gospodarstvu i prigušenu monetarnu dinamiku", kazao je Draghi na današnjoj tiskovnoj konferenciji po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja.

Na današnjem zasjedanju ECB je odlučio zadržati ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, a zadržana je kamatna stopa od nula posto na depozite banaka u središnjoj banci.

U ECB-u su se odlučili na nezapamćeni korak i dali eksplicitnije smjernice u vezi budućnosti nego što su dosad običavali.

Jasno su tako poručili da ih od odustajanja od programa poticajnih mjera dijeli prilično dug put, uz napomenu kako su na današnjem sastanku vođeni intenzivni razgovori o potencijalnom smanjenju kamatnih stopa.

Što se tiče prognozi razvoja situacije u gospodarstvu, u ECB-u ostaju pri ocjeni da bi se aktivnosti u gospodarstvu trebale stabilizirati prema kraju godine, premda prigušenim tempom.

"Realni BDP u prvom je tromjesečju smanjen 0,3 posto, nakon pada od 0,6 posto u prethodnom tromjesečju. Istodobno su se na tržištu rada zadržali slabi uvjeti", tumači Draghi.

Odvojeno, na današnjem zasjedanju britanske središnje banke Bank of England, prvom pod dirigentskom palicom novog guvernera Marka Carneya, zadržane su postojeće rekordno niske kamatne stope od 0,5 posto, navodi se u priopćenju središnje banke Britanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙