FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska središnja banka najavljuje prilagodbu likvidnosti

ŠANGAJ, 28. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Kineska središnja banka objavila je u petak da će prilagoditi oskudnu likvidnost nakon višetjedne nestašice novca koja je uzdrmala financijska tržišta zbog mogućeg nepovoljnog utjecaja takve situacije na posustalo kinesko gospodarstvo.

"PBoC će upotrijebiti sve vrste instrumenata i mjera kako bi prilagodio ukupnu razinu likvidnosti i time osigurao opću stabilnost tržišta", kazao je guverner Zhou u prvom istupu u javnosti o tom problemu.

Banka će jamčiti normalno funkcioniranje ekonomije, naglasio je guverner na financijskom forumu u Šangaju.

Umirujuće riječi guvernera Narodne banke Kine Zhoua Qiaochuana pomogle su umiriti kineska tržišta dionica nakon ovotjednih rasprodaja.

Strahuje se da bi se nestašica kredita mogla proširiti i na šire gospodarstvo. Nekim kineskim poduzećima navodno već ponestaje novca za plaćanje računa dobavljačima.

Dobavljač malih kredita iz Šangaja kazao je da privatna poduzeća u posljednje vrijeme imaju problema s pristupom kapitalu i da problemi s likvidnošću u bankovnom sektoru još nisu u potpunosti ni došli do izražaja.

"U posljednje nam vrijeme radi kredita dolazi sve više industrijskih i građevinskih poduzeća", kazao je Gu Yang iz Shanghai Kangxin Micro-Credit Coa.

Već tri tjedna vlada nestašica kredita na kineskom međubankovnom tržištu a kamate koje banke naplaćuju za međusobne pozajmice dosegnule su proteklog tjedna rekordnu razinu. Nakon toga ponovo su se spustile.

U središnjoj banci navodno su strahovali od rizika koje bi sa sobom donio nagli skok kredita ali su u utorak ipak potvrdili da su financijskim institucijama ponudili potporu u likvidnosti. Obećali su i da će ponovo pružiti takvu pomoć bude li potrebno.

To priopćenje predstavlja značajnu promjenu u politici banke koja je dosada isključivala mogućnost ubrizgavanja dodatnog novca, tražeći od banaka da srede svoje financije.

Guverner središnje banke i dalje je uvjeren da će gospodarstvo nastaviti snažno rasti, iako priznaje da je rast donekle usporio. "Kinesko je gospodarstvo u osnovi zadržalo stabilan rast. Tempo rasta blago je usporio ali još se kreće u razumnom rasponu", kazao je.

Kina je za ovu godinu zacrtala stopu rasta od 7,5 posto. Prošle je godine gospodarstvo poraslo 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙