FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC očekuje manji tržišni udio u 2014. zbog nafte iz škriljca

LONDON, 10. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Udio Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u svjetskom tržištu smanjit će se iduće godine zbog američke proizvodnje naftom iz škriljca pa joj je slaba utjeha čak i prognoza da će potražnja za naftom u idućoj godini rasti najbržim tempom u četiri godine.

U najnovijem mjesečnom izvješću OPEC je objavio da će potražnja za njegovom naftom u 2014. u prosjeku iznositi 29,61 milijun barela dnevno, što bi bilo 250.000 barela dnevno manje nego u 2013., te 770.000 barela dnevno manje no što su članice kartela proizvele u lipnju.

"To bi značilo dodatno povećanje svjetskih zaliha sirove nafte, koje su već sada na visokim razinama", ističu u OPEC-u, aludirajući na prognozu za iduću godinu.

Izvješće je dodatna potvrda da tehnologija crpljenja nafte i plina iz škriljca smanjuje ovisnost svijeta o OPEC-ovoj nafti.

OPEC za iduću godinu predviđa oporavak ukupne potražnje temeljem ubrzanja gospodarskog rasta. Tako bi potražnja iduće godine trebala porasti za 1,04 milijuna barela dnevno, što bi bio njezin najsnažniji rast od 2010. godine, napominju u kartelu.

Istodobno bi opskrba naftom iz proizvođača izvan OPEC-a, na koje otpada dvije trećine ukupne proizvodnje, trebala porasti za 1,14 milijuna barela dnevno, odnosno više od ukupne svjetske potražnje. Glavni pokretač tog rasta bit će SAD, gdje će proizvodnja iduće godine porasti za 560 tisuća barela dnevno, što je najveće povećanje u toj skupini proizvođača, na ukupno 11,33 milijuna barela dnevno.

Procvat proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u već je ograničio uvoz iz članica OPEC-a poput Nigerije i Alžira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙