FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad njemačke industrijske proizvodnje u svibnju

BERLIN, 8. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Njemačka industrijska proizvodnja smanjila se u svibnju jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, pritisnuta ponajprije neočekivanim padom aktivnosti u građevinskom sektoru, izvijestilo je danas ministarstvo gospodarstva i tehnologije.

Podatak za travanj ujedno je revidiran naviše i sada pokazuje rast proizvodnje na mjesečnoj razini za dva posto, u odnosu na prvotno procijenjenih 1,8 posto.

Nakon duge i oštre zime građevinski sektor snažno se oporavio u travnju, uz rast aktivnosti od 8,3 posto, da bi u svibnju ponovo zabilježio pad, za 2,6 posto.

Snažno se smanjila i proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 4,9 posto, te investicijskih dobara, za 2,3 posto, pokazuju podaci ministarstva.

"Nakon mjestimice značajnog povećanja u protekim mjesecima industrijska je proizvodnja u svibnju blago oslabila, ali trend i dalje ukazuje na rast", ističe se u priopćenju ministarstva.

Predviđaju prigušeni nastavak oporavka u industrijskom sektoru, pozivajući se pritom na pokazatelje gospodarske klime.

Na godišnjoj je razini njemačka industrijska proizvodnja u svibnju pala također jedan posto. U travnju porasla je 0,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙