FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Japan predvode oporavak skupine vodećih gospodarstava – OECD

PARIZ, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Vodeća razvijena gospodarstva postupno ubrzavaju, predvođena Japanom i Sjedinjenim Državama, objavila je danas Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Skupni mjesečni pokazatelj za 33 zemlje-članica OECD-a koji bi trebao anticipirati točke zaokreta u odnosu na prevladavajući trend u gospodarstvu porastao je u travnju na 100,6 bodova, sa 100,5 bodova koliko je iznosio u ožujku.

U OECD-u zaključuju da signalizira umjereno poboljšanje rasta u većini vodećih svjetskih gospodarstava.

Prošlog je mjeseca OECD u redovnim polugodišnjim prognozama procijenio da će ove godine recesijom pogođena eurozona dodatno zaostati za Sjedinjenim Državama gdje se opće stanje popravlja. Oporavak u ovoj godini prognozirali su i za Japan.

Novoobjavljeni mjesečni pokazatelj sugerira da se rast gospodarskih aktivnosti stabilizira samo u SAD-u i Japanu dok u eurozoni u cjelini i dalje signalizira jačanje rasta.

Tako se vrijednost indeksa za SAD stabilizirala na 101 bodu dok je u slučaju Japana porastao sa 100,9 na 101,1 bod.

U Njemačkoj indeks najavljuje "povratak rastu prema ranijem trendu" i blago je porastao, s 99,9 na 100 bodova. U Francuskoj ne signalizira promjenu tempa gospodarskih aktivnosti, zadržavši se na 99,6 bodova treći mjesec zaredom. U Italiji naznačuje "pozitivnu promjenu dosadašnjeg trenda", uz blagi rast s 99,8 na 99,9 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙