FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB ne namjerava uskoro promijeniti kamatne stope

FRANKFURT, 26. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Europska središnja banka nema za sada namjeru mijenjati kamatne stope u eurozoni jer su gospodarski uvjeti i dalje slabi, kazala su dva visoka bančina dužnosnika.

"Ukupni gospodarski izgledi i dalje jamče blagu monetarnu politiku a izlaz je još uvijek daleko", kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi jučer na kongresu u Berlinu.

Na ovomjesečnoj redovnoj sjednici ECB je zadržao ključnu kamatnu stopu na važećih, rekordno niskih 0,5 posto. Tom je prilikom predsjednik ECB-a kazao da je banka "spremna djelovati kako bi dala gospodarstvu eurozone prijeko potreban poticaj“.

Član izvršnog odbora ECB-a također je jučer, odvojeno, otklonio mogućnost podizanja kamatnih stopa u skorije vrijeme.

"Dopustite mi da sasvim jasno kažem da ne namjeravam u bliskoj budućnosti dati nikakve naznake o promjeni monetarne politike u eurozoni", rekao je Coeure na konferenciji ulagača u Londonu.

"Aktualni gospodarski uvjeti ne dopuštaju obrat“ u monetarnoj politici, rekao je.

Predviđa se da će gospodarski rast eurozone ostati slab u ovoj godini a inflacija ispod razine od 2,0 posto.

"Razne nestandardne mjere koje je ECB uveo kako bi podupro prijenos monetarne politike u određene tržišne segmente ostat će na snazi sve dok bude potrebno, a tu su i druge mjere, standardne i nestandardne, koje možemo primijeniti bude li potrebno", rekao je Coeure.

"Dakle, u ovom trenutku ne bi trebalo biti sumnje da je naš 'izlaz' daleko, te da je naša monetarna politika blaga i da će takva i ostati", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙