FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugalski ministar financija podnio ostavku

LISABON, 2. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Portugalski ministar financija Vitor Gaspar podnio je ostavku u kontekstu nastavljenog pada gospodarskih aktivnosti i snažnog nezadovoljstva građana mjerama štednje koje zemlja provodi kako bi ispunila uvjete za međunarodnu pomoć.

Pedesetdvogodišnji Gaspar predvodio je nastojanja vlade u Lisabonu da uravnoteži financije, koja uključuju povećanja poreza, smanjenje potrošnje i ukidanje radnih mjesta u državnom i javnom sektoru.

Gasparova sinoćnja ostavka predstavlja iznenađenje iako zemlja tek uz velike teškoće ispunjava uvjete za 78 milijardi eura pomoći međunarodnih zajmodavaca a otpor u političkim krugovima i društvu proteklih je mjeseci sve izraženiji.

"Opetovani podbačaji potkopali su moju vjerodostojnost na poziciji ministra financija", napisao je Gaspar u ostavci.

Europska unija pozvala je sinoć Portugal da ustraje u reformama. Povjerenik EU-a za ekonomsku politiku Olli Rehn naglasio je u priopćenju da usprkos obavljenom značajnom poslu "ostaju još značajni izazovi, među kojima važno mjesto zauzima i nužno smanjenje jako visoke stope nezaposlenosti".

Prošlog je tjedna portugalski statistički ured objavio da je javni dug u prvom ovogodišnjem tromjesečju porastao na 10,6 posto zbog povećane proračunske potrošnje i smanjenih prihoda od poreza. Ove bi godine zemlja trebala smanjiti deficit na 5,5 posto BDP-a.

Portugalska je privreda u recesiji već dvije godine a očekuje se da će se zbog mjera štednje aktivnosti smanjiti i ove godine, i to za 2,3 posto. Nezaposlenost bi pak trebala dosegnuti rekordnih 18,2 posto. Među mladima već sada iznosi 42 posto.

Politički protivnici kritiziraju Gaspara da je slijepo provodio u djelo preporuke EU-a, MMF-a i Europske središnje banke (ECB) iz programa pomoći dogovorenog u svibnju 2011., usprkos naznakama da mjere štednje produljuju pad ekonomskih aktivnosti.

Gaspar je priznao da je stopa nezaposlenosti, posebno među mladima, vrlo ozbiljna, izjavivši da zahtijeva "efikasni i hitni odgovor na europskoj i na razini pojedinačnih zemalja".

Potvrdio je također da su njegove mjere prouzročile podjele u vladi, izrazivši nadu da će je njegova ostavka ojačati.

EU, ECB i MMF su usprkos "podbačajima" pohvalili portugalskog ministra u ostavci i njegova nastojanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙