FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važni program ECB-a pod lupom njemačkog ustavnog suda

FRANKFURT, 10. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Eventualna presuda njemačkog ustavnog suda da program Europske središnje banke (ECB) o otkupu državnih obveznica zaduženih zemalja eurozone nije u skladu s njemačkim ustavom imala bi ozbiljne posljedice po euroznu, upozorio je danas istaknuti dužnosnik ECB-a.

"Jako poštujem sud i neću zatrpavati savjetima neovisno tijelo", kazao je u razgovoru za visokotiražni njemački dnevnik Bild član izvršnog odbora središnje monetarne institucije eurozone, Nijemac Joerg Asmussen.

"No, načelno govoreći, nijedna institucija ne funkcionira u vakuumu. Bude li program otkupa obveznica morao biti ukinut, to će imati značajne posljedice", naglasio je Asmussen.

Njemački ustavni sud ispitat će ovog tjedna je li ECB-ov program takozvanih izravnih monetarnih transakcija (OMG) u skladu s njemačkim ustavom.

Otkada je banka prošlog ljeta objavila da planira kupovati državne obveznice najzaduženijih zemalja eurozone, strah od raspada zone primjene jedinstvene europske valute splasnuo je ali pojedini kritičari OMT-a i dalje tvrde da nije u skladu s njemačkim ustavom.

U dvodnevnom svjedočenju pred sudom u utorak i srijedu sudjelovat će i Asmussen i guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann.

Guverner spada među najglasnije kritičare ECB-ova programa pa bi se njihovo svjedočenje pred ustavnim sudom moglo pretvoriti u odmjeravanje snaga između ECB-a i Bundesbanke, ističu stručnjaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙