FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze stabilne nakon prošlotjednog oštrog pada

LONDON, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su se burzama indeksi jutros stabilizirali, nakon tri dana poniranja, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u telekomunikacijskom sektoru, no trguje se oprezno zbog najave smanjenja poticajnih mjera američkog Feda i rasta kamata u Kini.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, na 1.132 bodova, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,7 posto, zaronivši na najnižu razinu u ovoj godini.

Frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u plusu oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko bio u minusu.

Najviše su jutros porasle cijene u telekomunikacijskom sektoru, nakon što je britanski Vodafone ponudio 7,7 milijardi eura za kupnju najvećeg njemačkog kabelskog operatera Kabel Deutschland. Cijena dionice te njemačke kompanije porasla je 2, a Vodafonea 0,6 posto.

No, trguje se oprezno jer se ulagači plaše posljedica mogućeg smanjenja poticajnih mjera američke središnje banke tijekom godine.

Ulagače je uznemirio i snažan skok kamata na kineskom međubankarskom tržištu novca, što ukazuje na nedostatak sredstava. No, kineska središnja banka poručila je jutros da ne kani ubrizgati dodatna sredstva na financijska tržišta jer želi natjerati banke da novac usmjere u realno gospodarstvo, a ne u špekulativne investicije.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,3 posto, na 13.062 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙