FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Bez HDZ-a, Hrvatski sabor danas je zakonskim izmjenama onemogućio primjenu europskog uhidbenog naloga na zločine počinje prije kolovoza 2002. godine. Sabor je, naime, donio Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, kolokvijalno nazvan "lex Perković". Zakon je donesen unatoč žestokom protivljenju dijela političke javnosti i upozorenjima Europske komisije. Za zakon je glasovalo 78 zastupnika koalicije, protiv je bilo šest oporbenih - laburisti, HDSSB i nezavisna Jadranka Kosor. Jadranki Kosor nije prihvaćen amandman da se izbriše vremensko ograničenje za primjenu europskog uhidbenog naloga.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je neciviliziranim i neeuropskim ponašanjem nazvao izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, ustvrdivši da je Vlada osramotila Hrvatsku. Naglasio je da Hrvatska mora raščistiti što se događalo u vrijeme komunizma i razgovarati o odgovornosti Saveza komunista Hrvatske za te događaje. "King Kong postoji. Oni se boje Perkovićeva odlaska pred njemačke pravosudne organe iz jednostavnog razloga jer bi mogao progovoriti o svojim nalogodavcima. Doći ćemo do King Konga i brzo ćemo vidjeti ima li zločinačkih elemenata u stranci koju nasljeduje današnji SDP, postoje li elementi zločinačkog djelovanja među ljudima koji su možda još danas njihove ikone, a progovorit će se o zapovjednoj odgovornosti Josipa Broza Tita", rekao je Karamarko.

ZAGREB - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o trošarinama te Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodi. Izmjenama Zakona o trošarinama omogućeno je da se na jednak način oporezuju cigarete kod povećanja trošarina i povećanja maloprodajne cijene cigareta. Na duhanskim markicama neće se naznačivati maloprodajna cijena, čime se izjednačuje status cigareta na zalihama i onima puštenim u promet.Dodatni korak u rješavanju nelikvidnosti, trebale bi osigurati izmjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodi - previđaju, naime, jednostavniji postupak nagodbi i niže troškove za dužnike.

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić opovrgnuo je danas pisanje medija da je umiješan u "aferu Patria", ističući kako nije imao nikakvog razloga primiti mito od predstavnika finske Patrije pri sklapanju posla oko prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj, jer nije ni sudjelovao u odlučivanju. "Niti je meni itko nudio niti sam imao ikakvog razloga tražiti od bilo koga da u tom smislu meni daje novce. Ne znam zbog čega bi meni dao novce kada je na sudjelujem u odlučivanju", izjavio je Mesić za Hrvatski radio.

PULA - Kod glavnoga križa na gradskome groblju u Puli zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ danas je svečano otkrila spomen-ploču pirotehničarima koji su 1991. poginuli pri razminiravanju Zračne luke u Puli. Pošto je Hrvatska vojska od tadašnje JNA preuzela pulsku Zračnu luku, pri razminiravanju zrakoplovne baze 10. studenoga 1991. u eksploziji nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Belušić te pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić.

SINJ - Hrvoje Markulin iz HDZ-a predsjednik je sinjskog Gradskog vijeća, odlučeno je na današnjoj, ponovljenoj konstituirajućoj sjednici na kojoj je Markulin dobio povjerenje 13 vijećnika, dok je njegov protukandidat Milan Smoljo (Nezavisna lista) dobio osam glasova. Za zamjenike predsjednika Gradskoga vijeća izabrani su Milan Smoljo i Sandra Kovač Levantin iz Nezavisne liste Mire Bulja.

VARAŽDIN - Protiv bivšeg direktora križevačkog Centra za reprodukciju u stočarstvu Antonija Oraka i organizatorice proizvodnje u toj tvrtki Ivanke Majić-Balić varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) provodi istragu jer ih sumnjiči da su krivotvorenjem podataka o izvozu biološkog materijala - sjemena bika u BiH oštetili tvrtku za 839 tisuća kuna, potvrdio je za Hinu glasnogovornik ŽDO-a Darko Galić.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske kao samostalne države u Europsku uniju (EU) nije negacija hrvatske slobode i samostalnosti nego njihova afirmacija, a u nadolazećem razdoblju bit će važna aktivnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u međunarodnim odnosima, poglavito u promišljanju strategije u skladu s kojom bi Hrvatska funkcionirala u novoj zajednici, smatra predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

ZAGREB - Skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND) pozvala je danas uprave medija da ne pritišću novinarske predstavnike da se hitno, bez poštivanja zakonske procedure, donesu redakcijski statuti, a sve kako bi od 1. srpnja imali niži PDV. "Odredba o statutima medija je na snazi u Zakonu o medijima već devet godina ali to nakladnike tada nije ponukalo da u normalnom vremenu pregovaraju i dogovore s novinarima redakcijske statute", rekao je predsjednik HND-a Zdenko Duka na 54. Skupštini HND-a, koja se održava u Zagrebu.

ZAGREB - Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata danas je neprimjerenom ocijenila Vladinu odluku o smjeni Vesne Bosanac s dužnosti ravnateljice vukovarske Opće bolnice, istaknuvši da su hrvatski korisnici zdravstvenih usluga tom smjenom dodatno obezvrijeđeni i uvrijeđeni. Predsjednica udruge Đula Rušinović-Sunara u priopćenju navodi kako je doktorica Bosanac uz svoje ratne i poratne zasluge bila jedna od rijetkih koja je razumjela da se pacijentima treba pružiti sigurnost i na način da se zdravstvene radnike educira o pravima pacijenata.

ZAGREB - Državni inspektorat priopćio je danas da su lani njegovi gospodarski inspektori i inspektori rada obavili ukupno 101.822 inspekcijska nadzora, u kojima su utvrdili i procesuirali ukupno 46.443 povrede propisa. S obzirom na skori hrvatski ulazak na jedinstveno europsko tržište, koje je od 1993. stvorilo nekoliko milijuna novih radnih mjesta i više od 800 milijardi eura dodatnog bogatstva, dva ključna izazova za Državni inspektorat su zaštita potrošača te sigurnost i zaštita zdravlja radnika.

VUKOVAR - Predsjednik Međunarodne Paneuropske unije (PEU) Alain Terrenoire večeras je u Vukovaru ocijenio kako niti jedna zemlja kao Hrvatska nije toliko čekala, niti bila izložena takvim pregovorima u pristupanju EU te kako je normalno da postoje strahovi dijela njezinih građana što će se dogoditi nakon 1. srpnja, no kako je poručio, sa strahovima se trebamo znati suočiti, a europsko jedinstvo još jače poduprijeti kako bi se jednoga dana cijela Europa našla u granicama EU

PULA - Istarski župan Valter Flego proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje Općine Grožnjan, koje je 24. lipnja u kasnim popodnevnim satima zahvatila tuča oštetivši sve poljoprivredne kulture, a posebno vinograde, maslinike, pšenicu, ječam, kukuruz te razne vrste voća i povrća. Grožnjansko Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta procijenilo je kako šteta iznosi oko 6 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatska pošta pustit će 2. srpnja 2013. u promet novu prigodnu poštansku marku posvećenu 60. godišnjici pulskoga filmskoga festivala, a motiv filmske vrpce, koji krasi ovu poštansku marku, osmislio je Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita, priopćila je Hrvatska pošta (HP). Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, a izdana je u arčiću od devet maraka. Naklada iznosi 100 000 primjeraka, a Hrvatska pošta tiskala je i omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 2. i 3. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

ZAGREB - Otvaranjem izložbe "Između Dunava i Jadrana" i okruglim stolom "Pogledi iz i na Slavoniju" na Sveučilištu Humboldt u Berlinu svečano će se obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Ministarstvo kulture danas je priopćilo kako će u sklopu festivala Kroatien Kreativ, na Sveučilištu Humboldt 1. srpnja biti održana manifestacija "Slavonija – Kulturna raznolikost kao zaštitni znak nove zemlje-članice EU", okrugli stol "Pogledi iz i na Slavoniju" te otvorena izložba "Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske".

ZAGREB - Likovna umjetnica Kristina Leko i mljekarice Jagica Levak, Renata Kostibol i Ana Pavlic ulazak u Europsku uniju obilježit će akcijom pod nazivom "Sira, vrhnja, sira, vrhnja... Vive le fromage au lait cru!", izvijestio je MSU. Događanje počinje u nedjelju 30. lipnja u 11 sati u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), odakle će se zagrebačke mljekarice s Kristinom Leko uputiti u Veliku Kosnicu i stanarima prihvatilišta Crvenoga križa podijeliti sir i vrhnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙