FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin pozvao turskog veleposlanika nakon kritika iz Ankare

BERLIN, 21. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Berlin je pozvao turskog veleposlanika na razgovor pošto je Ankara uputila oštru kritiku na račun Angele Merkel u osjetljivim pregovorima o ulasku Turske u EU, priopćilo je u petak njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Danas oko podneva", ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle "pozvao je turskog veleposlanika", rekao je njegov glasnogovornik Andreas Peschke. Turski ministar za europske poslove Egemen Bagis oštro je upozorio Angelu Merkel da ulazak Turske u Europsku uniju ne pokušava iskoristiti u njemačke dnevnopolitičke svrhe.

"Te su izjave izazvale veliko nerazumijevanje", istaknuo je glasnogovornik, dodavši: "To nije tako".

"Naše stajalište ćemo iznijeti (turskom veleposlaniku) potpuno jasno", naglasio je. Nije rekao tko će primiti turskog veleposlanika, budući da je Guido Westerwelle trenutačno u Kijevu.

"Ne postoji veza" između represije nad prosvjednicima u Turskoj, koju je Merkel osudila, i pregovora s EU-om, ustvrdio je Peschke. "Ne postoji izravna veza", dodao je, napomenuvši: "Dakako, u životu je sve povezano".

Turski ministar vanjskih poslova rekao je u četvrtak novinarima: "Ako Merkel uoči izbora traži materijala za unutarnju politiku, taj materijal ne smije biti Turska", smjerajući na njemačke parlamentarne izbore raspisane za 22. rujna.

Kancelarka je oduvijek bila sumnjičava u vezi s uspjehom turskih pristupnih pregovora s EU-om, ali je bila sklona početku novog poglavlja u pregovorima.

Europske zemlje su ovih dana osudile nasilno gušenje prosvjeda protiv islamističko-konzervativne vlade na vlasti od 2002.

Merkel je prošlog tjedna ocijenila da je intervencija turske policije nad prosvjednicima bila "pretjerano gruba".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙