FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanik SAD: Srbija zaslužila datum za pregovore

BEOGRAD, 20. lipnja 2013. (Hina) - Američki veleposlanik u Srbiji Michael Kirby upoznao je u četvrtak srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića sa stajalištem SAD da je Srbija zaslužila datum za otpočinjanje pristupnih pregovora s Europskom unijom i izrazio uvjerenost da će pozitivan ishod razgovora u Bruxellesu pridonijeti pozitivnoj odluci, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Nikolić i Kirby suglasni su da bi dobivanje pretpristupnog datuma za pregovore s EU, na sastanku Europskog vijeća 28. lipnja, bio pozitivan signal koji bi pridonio uspostavljanju trajne stabilnosti na Balkanu.

Nikolić je rekao da je Srbija u prethodnom razdoblju vratila svoj ugled u svijetu, učinila puno na stabilizaciji prilika u regiji te jačala institucije i pravni poredak u zemlji.

Prema Nikolićevoj ocjeni, Srbija je "normalizirala odnose sa svim svojim susjedima i ušla u pregovore s privremenom administracijom iz Prištine, da bi prije svega riješila problem Kosova i tako omogućila bolji život svim građanima".

Ocijenivši da je sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom dobar jer podrazumijeva kompromis obje strane, Nikolić je istaknuo da "sad slijedi i iskreno pristupanje primjeni" Beograda i Prištine.

"Dobijanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora bilo bi nešto što je Srbija svojim napornim radom u prethodnih godinu dana zaslužila, a ne nešto što joj je poklonjeno, dok bi negativna odluka bila greška koja bi nanijela štetu i Srbiji i ugledu EU", istaknuo je Nikolić u razgovoru s američkim veleposlanikom u Beogradu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton sastat će se u četvrtak navečer na radnoj večeri u Bruxellesu sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. Na razini stručnjaka od početka tjedna u Bruxellesu traju razgovori o primjeni sporazuma o normalizaciji, a navečer bi premijeri trebali razmotriti sva pitanja vezana uz primjenu toga sporazuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙