FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

OHRID - Inauguracijska sjednica Parlamentarne skupštine Procesa suradnje zemalja jugoistočne Europe održat će se tijekom rumunjskog predsjedanja 2014., objavljeno je u utorak na konferenciji predsjednika parlamenata SEECP-a u Ohridu, na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. "Nakon 15 godina parlamentarne suradnje otišli smo korak dalje, prema utemeljenju Parlamentarne skupštine", a inauguracijska će se sjednica održati u Bukureštu, rekao je novinarima na završetku konferencije predstavnik Trojke, predsjednik rumunjskoga parlamenta Valeriu Stefan Zgonea. "Želimo li život svojim građanima učiniti boljim, Parlamentarna skupština najbolje je mjesto za debatu", rekao je. "Na taj ćemo način lakše pregovarati s međunarodnim tijelima o budućnosti regije. San nam je da to bude poštovana regija, a da svi njezini građani postanu građani EU-a", dodao je.

SARAJEVO - Presuda šestorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne, koju će u srijedu izreći Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), vjerojatno će biti osuđujuća, no ukoliko tako i bude to neće imati posljedice po odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ocjena je koju u utorak prenose bosankohercegovački mediji. Bošnjački časnik za vezu pri ICTY-u Amir Ahmić kazao je kako na temelju ranijih presuda Tribunala očekuje da ona i u ovom slučaju bude osuđujuća. "Očekujem da presuda bude osuđujuća. Pogotovu što već imamo četiri presude koje utvrđuju međunarodni konflikt odnosno da je Hrvatska bila agresor u BiH", izjavio je Ahmić kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

Bivši zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Sakib Softić također je podsjetio na ranije presude ICTY-a u kojima je potvrđeno postojanje međunarodnog sukoba. "Ovdje je riječ o tome je li i s hrvatske strane postojao udruženi zločinački pothvat u BiH, a moje je mišljenje kako će toj skupini biti izrečena takva presuda", kazao je Softić.

BEOGRAD - Njemački veleposlanik u Beogradu Heinz Wilhelm izjavio je u intervjuu u utorak da je Srbija, nakon prihvaćanja plana primjene bruxelleskog sporazuma s Prištinom, apsolutno bliža datumu početka pregovora o članstvu s Europskom unijom (EU) i da novih uvjeta neće biti, ali je nužno učiniti prve konkretne korake u primjeni kako bi se Berlin suglasio da Srbija dobije datum. "Neće biti nikakvih novih uvjeta, koji će se 'vaditi iz rukava'. A poglavito nije uvjet da Srbija prizna neovisnost Kosova, što smo mnogo puta ponovili", istaknuo je njemački veleposlanik u intervjuu beogradskim "Večernjim novostima", upozorivši da usvajanjem sporazuma i plana kako će biti proveden još nije sve gotovo. "Potrebno je načiniti i prve konkretne korake u implementaciji da bi se njemačka vlada i parlament suglasili za davanje datuma Srbiji", rekao je Wilhelm i naglasio da je "dogovor o provođenju sporazuma ključan za Njemačku i ostale države članice EU". Berlin će, po njegovim riječima, vrlo pozorno motriti na sve što se idućih dana bude događalo u vezi s primjenom sporazuma i to će pitanje razmatrati prije okupljanja europskih vođa koncem lipnja.

ZAGREB/MOSKVA - Rusija je razočarana odlukom Europske unije o ukidanju embarga na oružje Siriji, izjavio je u utorak za agenciju Itar-Tass zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. "Razočarani smo time što se donose odluke koje ne pridonose postizanju političkog rješenja sukoba i unatoč svim izjavama EU-a u korist postizanja rješenja na temelju ženevskog sporazuma i unatoč dogovoru da treba ići u smjeru sazivanja međunarodne konferencije o Siriji ukida se embargo", rekao je Rjabkov dodajući da je to u suprotnosti s politikom koju provodi EU. Istaknuo je da će time biti nanesena "šteta izgledima za sazivanje međunarodne konferencije". Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a nisu uspjeli u ponedjeljak postići zajedničko stajalište o embargu na prodaju oružja Siriji tako da će svaka zemlja članica sama donijeti odluku o tome hoće li isporučivati oružje sirijskim ustanicima.

KUALA LUMPUR - Dvadeset i jedan putnik nestao je u utorak nakon brodoloma trajekta sa stotinjak putnika na rijeci malezijskog dijela otoka Borneo, saznaje se iz službenog izvora. Abdul Halim Abdullah, odgovorna osoba lokalnih vlasti, istaknuo je da se "otprilike 21 osobu" smatra nestalom, ali nije mogao navesti je li bilo mrtvih. "Brod s otprilike sto osoba potonuo je na rijeci s jakim strujama. Mislim da je na palubi bilo djece i žena", kazao je Bakar Anak Sebau, šef policije Belage, lokaliteta u malezijskoj državi Sarawak, blizu mjesta nesreće. Trajekt koji je, izgleda, udario u stijenu, trebao je prevoziti najviše 74 osobe, dodao je on.

KATMANDU - Troje alpinista, jedna Japanka, Španjolac i nepalski šerpa poginuli su na Himalaji penjući se na vrh Dhaulagiri, objavili su u utorak organizatori ekspedicije. Japanka Chizuko Kono (67), Španjolac Juanjo Garra (50) i nepalski šerpa Dawa smatraju se nestalima od petka, kada su se pokušali popeti na sedmi najviši vrh svijeta, u skupini od 21 alpinista. Poznat među alpinistima zbog svoje zahtjevnosti i rizika od lavina, Dhaulagiri (8.167 m) je mjesto brojnih nesreća sa smrtnih ishodom, kažu statistike Himalajske baze podataka. Svake godine u svibnju, kada su meteorološke prilike najpovoljnije, stotine alpinista kreće u pohod na Himalaju. Ove je sezone već osam osoba poginulo pri usponu na Everest, a još se neke vode nestalima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙