FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEOGRAD

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić doputovala je petak u Beograd u jednodnevni službeni posjet koji je započela razgovorom sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Tijekom dana Pusić će imati odvojene razgovore s ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Aleksandrom Vučićem, s kojim je održati i zajedničku tiskovnu konferenciju, potom će se susresti s potpredsjednicom vlade za europske integracije Suzanom Grubješić, a na kraju posjeta s premijerom Ivicom Dačićem. Očekuje se da će teme razgovora sa srbijanskim dužnosnicima biti rješavanje otvorenih pitanja, suradnja nakon ulaska Hrvatske u EU, stanje u regiji, ispunjavanje uvjeta za moguće povlačenje međusobnih tužbi za genocid te još uvijek upitan dolazak Nikolića na proslavu ulaska RH u EU 30. lipnja u Zagreb.

BUDIMPEŠTA

Europska će obitelj biti potpunija s hrvatskim ulaskom 1. srpnja, a to će ujedno ojačati glas srednje Europe u EU-u, kazala je u petak državna tajnica u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Eniko Gyori. Mađarska i Hrvatska susjedne su zemlje, imaju bogatu zajedničku povijest i prirodno je da pripadaju istoj političkoj zajednici, kazala je Gyori. Mađari će imati koristi od prekida graničnih kontrola na mađarsko-hrvatskoj granici, kazala je Gyori, naglašavajući da je Hrvatsku lani posjetilo oko 280 tisuća mađarskih turista. Mađarska državna tajnica potvrdila je ranije najavljenu odluku vlasti u Budimpešti da će mađarsko tržište rada biti otvoreno hrvatskim državljanima.

MOSTAR

Građani Bosne i Hercegovine najvjerojatnije će samo s putovnicom, a ne kao do sada i s osobnom iskaznicom, moći ulaziti u Hrvatsku nakon što 1. srpnja postane članica Europske unije, objavio je u petak "Dnevni avaz" pozivajući se izvore bliske Vijeću EU. Pravni timovi Europske komisije i Vijeća Europske unije su, po navodima lista, odbili zahtjev Hrvatske da se građanima Bosne i Hercegovine omogući nastavak dosadašnjeg režima prijelaza granice s osobnim iskaznicama, o čemu će konačnu odluku donijeti Vijeće EU na zasjedanju 24. i 25. lipnja u Luksemburgu. Dodaje se da su razlozi za odbijenicu najvećeg dijela država EU i stručnjaka više pravno-tehničke, a ne političke naravi.

ATENA

Stranka Demokratska ljevica mogla bi se povući iz grčke vladajuće koalicije u petak nakon što su propali razgovori o nastavku emitiranja državne televizije. Zastupnici male ljevičarske stranke, bijesni zbog zatvaranju javne radiotelevizije ERT-a prošloga tjedna, odlučit će u petak hoće li i dalje pružati potporu premijeru Antonisu Samarasu, koji je upozorio da je spreman ići dalje bez njih. "Želim da nastavimo zajedno kao što smo i počeli, ali ja ću u svakom slučaju ići dalje", rekao je Samaras koji je obećao da će provesti reforme javnog sektora na zahtjev međunarodnih financijskih institucija. Podjele su izbile u petak ujutro među 14 zastupnika stranke kada je jedan od njih rekao da stranka treba ostati u vladi, a drugi da treba otići. Samarasova konzervativna stranka Nova demokracija i njezin socijalistički saveznik PASOK zajedno imaju 153 zastupnika, što znači većinu u parlamentu koji ima 300 mjesta. Iako mogu bez Demokratske ljevice, njezin odlazak bio bi velik udarac.

WASHINGTON

Trećina žena u svijetu žrtve su obiteljskog nasilja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u prvom globalnom istraživanju te vrste, objavio je New York Times. Čelnica WHO-a Margaret Chan obiteljsko nasilje nad ženama nazvala je "globalnim zdravstvenim problemom epidemijskih proporcija". WHO obiteljsko nasilje definira kao šamaranje, stiskanje, udaranje, davljenje, seksualno nasilje ili napadanje oružjem. Po istraživanju te organizacije na temelju podataka, studija i analiza od 1983. do 2010. godine, 30 posto žena u svijetu zahvaćeno je obiteljskim ili seksualnim nasiljem za koje je odgovoran partner. Po UN-u, 600 milijuna žena živi u zemljama u kojima se obiteljsko nasilje ne smatra protuzakonitim.

JERUZALEM

Izraelski čuvar ubio je u petak posjetitelja Židova na Zidu plača u Jeruzalemu, najsvetijem mjestu židovstva, zamijenivši ga za palestinskog aktivista, objavila je policija. "U prostoru nužnika nalazio se jedan Židov, Izraelac", kazao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld. "Iz nepoznatih razloga uzviknuo je Allah Akbar". "Čuvar je izvukao oružje i pucao u više navrata na sumnjivca koji je umro od posljedica ranjavanja", kazao je on. Do incidenta je došlo u trenutku kad je trg ispred Zida bio pun vjernika za jutarnju molitvu uoči Šabata, tjednog dana odmora kod Židova.

MADRID

Mreža povezana s Al Kaidom, osumnjičena za slanje boraca u Siriju, razotkrivena je u petak ujutro u španjolskoj enklavi Ceuti, na sjeveru Afrike, a osam osoba je uhićeno, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. "Razotkrili smo mrežu odgovornu za slanje boraca u terorističke skupine povezane s Al Kaidom koje djeluju u Siriji", piše u priopćenju ministarstva koje ističe da je mreža imala i bazu u susjednom gradu Fnidequ, u Maroku, te da će se privedene osobe goniti zbog "pripadnosti terorističkoj organizaciji". Operaciju su zajedno vodile nacionalna policija i civilna garda koje su, pojedinačno, počele istraživati tu mrežu 2009. i 2011.

RIGA

Požar koji je izbio u četvrtak navečer teško je oštetio dijelove dvorca u središtu Rige starog nekoliko stoljeća u kojemu se nalazi službena rezidencija latvijskog predsjednika. Deseci vatrogasaca gasili su veliki požar koji je zahvatio potkrovlje i krovište Riškog dvorca. U dvorcu u trenutku požara nije bilo nikoga jer se zgrada trenutno obnavlja. Nitko nije poginuo niti je ozlijeđen, rekla je glasnogovornica vatrogasaca Viktorija Sembele. Svjedoci su kazali da je velik dio krova bio u plamenu a nekoliko odreda vatrogasaca pokušavalo ga je svladati, pod budnim oko stotina znatiželjnika. "Više od deset vatrogasnih ekipa bilo je na licu mjesta", kazala je Sembele. "Tim je gore što se radi o povijesnom zdanju u staroj četvrti Rige", izjavila je ona, dodajući da uzrok požara još nije poznat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙