FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: pozitivni učinci u prometu zbog ulaska Hrvatske u EU

BEOGRAD, 9. lipnja 2013. (Hina) - Srbijanski dužnosnici u ministarstvima prometa i unutarnjih poslova ne očekuju nikakve poteškoće, probleme niti drastičnije promjene na graničnim prijelazima nakon što 1. srpnja Hrvatska postane članicom Europske unije, a istodobno u izjavama agenciji Tanjug ukazuju na pozitivne učinke, poput manjeg zadržavanja na graničnim prijelazima ka EU jer će prijevoznici sad imati jedan prijelaz manje.

"Za srpski putnički i teretni promet neće biti nikakvih problema zbog ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, već suprotno - bit će pozitivnih učinaka, a to se odnosi na sve vrste prometa - cestovni, željeznički, zračni, vodeni i takozvani intermodalni, odnosno kontejnerski promet", ocijenio je za Tanjug državni tajnik u ministarstvu prometa Miodrag Poledica.

On je istaknuo da će, budući se Hrvatska graniči sa Slovenijom, u cestovnom i željezničkom prometu prijevozničke i prometne tvrtke iz Srbije imati jednu granicu manje prema zemljama zapadne Europe, što znači nekoliko sati kraća zadržavanja na tim graničnim prijelazima.

Procjena dužnosnika srbijanskog ministarstva prometa je da će u pogledu željezničkog prometa Srbija i dalje biti uglavnom orijentirana na luku Rijeka, iz koje se 20 do 30 posto robe za Srbiju preveze uglavnom željeznicom, ali je upozorio na moguće promjene kada je riječ o velikim brodskim poduzećima.

"Postoji neko nepisano pravilo da, kako koja zemlja uđe u EU, ti veliki brodovi, koji uglavnom dolaze iz Kine, odlaze prema lukama koje nisu u zemljama EU-a, jer imaju povoljnije tarife za velike brodovlasnike, pa je moguće da će to biti šansa za druge jadranske luke, poput Ploča u BiH, Bara u Crnoj Gori, Drača u Albaniji...", rekao je Tanjugu Poledica.

On je najavio da će Srbija, Hrvatska i Slovenija u narednih nekoliko tjedana osnovati zajedničko željezničko poduzeće za transport robe "Kargo 10".

U zračnom prometu Srbija i Hrvatska su potpisnice Sporazuma o europskom otvorenom nebu (ECAA) i uzajamno imaju uglavnom sezonske letove JAT Airways-a iz Beograda za Dubrovnik, Split i Pulu, a Croatia Airlinesa iz Splita.

U riječnom prometau Dunav je istodobno jednim dijelom i prirodna granica među dvije zemlje, a u reguliranju dijela toka Dunava koji je kritičan za plovidbu Srbija i Hrvatska moći će zajedno konkurirati za europske fondove, ocijenio je dužnosnika srbijanskog ministarstva prometa.

Istodobno, načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović ocijenio je da neće biti nikakvih drastičnih promjena pri prelasku granice s Hrvatskom nakon što 1. srpnja postane članica EU-a jer će građani Hrvatske i dalje moći prelaziti granicu sa Srbijom uz osobnu iskaznicu, a državljani Srbije putovat će u Hrvatsku s putovnicom i bez dodatnih zahtjeva.

Banović je podsjetio da Srbija i Hrvatska još iz 90-ih godina imaju sporazume o graničnim prijelazima i o malograničnom prometu, a osnovana je radna skupina koja inovira te sporazume.

"Praktički, kontrola prelaska državne granice između Srbije i Hrvatske ostat će na razini na kojoj je i sada", ocijenio je Banović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙