FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić i Grubješić: signal Bundestagu za datum Srbiji

BEOGRAD, 30. svibnja 2013. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić i potpredsjednica vlade zadužena za eurointegracije Suzana Grubješić potvrdili su u četvrtak da je njemačka vlada predložila Bundestagu da odobri Srbiji utvrđivanje datuma za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

"Njemačko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je Bundestagu da pošalje pozitivan signal, odnosno da odobri pozitivnu odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu Srbije u Uniji", rekao je Dačić u skupštini Srbije, gdje je nazočio raspravi o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Vijest iz Berlina potvrdila je novinarima i potpredsjednica srbijanske vlade Suzana Grubješić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s crnogorskim vicepremijerom Igorom Lukšićem.

Grubješić je istaknula da je to "dobra vijest", ali i ukazala da "priča o daljnjem napretku Srbije ka EU-u nije završena" i najavila da će od 10. do 12. lipnja boraviti u službenom posjetu Njemačkoj gdje će, među ostalim, s predstavnicima njemačkog parlamenta razgovarati o nastavku eurointegracijskog procesa Srbije.

Bundestag će o datumu za Srbiju raspravljati 27. lipnja, a odluka Europskog vijeća o datumu početka pregovora sa Srbijom očekuje se 28. lipnja.

Jedan od osnovnih uvjeta za daljnji napredak u eurointegracijama bio je sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom, postignut 19. travnja u Bruxellesu, a potom i plan primjene sporazuma, koji su u međuvremenu usuglasile obje strane.

Bruxelles i dužnosnici vodećih zemalja EU-a, poglavito Njemačke, inzistiraju da određivanju datuma moraju prethoditi konkretni rezultati primjene sporazuma na terenu.

Nakon razgovora s visokim dužnosnicima EU-a u Bruxellesu 29. svibnja srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da, "veoma ohrabren potporom EU-a, očekuje da će Srbija u lipnju dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙