FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BERLIN - Američki predsjednik Barack Obama će tijekom današnjeg govora u Berlinu najaviti da namjerava nastaviti napore na smanjenju broja taktičkog nuklearnog oružja ispod razine postignute sporazumom Novi START, rekao je u srijedu viši dužnosnik američke administracije. "Predsjednik će jasno iskazati cilj smanjenja američkog i ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Europi, na čemu će raditi sa saveznicima u NATO-u kako bi došli do prijedloga koji bi mogli izložiti Rusiji kako bi se postigao taj cilj", rekao je dužnosnik. Barack Obama boravi u posjetu Njemačkoj tijekom kojeg će se sastati s njemačkim kolegom Joachimom Gauckom a zatim i s kancelarkom Angelom Merkel, a američki predsjednik održat će i govor pred 4.000 uzvanika ispred Brandenburških vrata, simbola njemačkog ujedinjenja.

ISLAMABAD - Pakistan je izrazio zadovoljstvo otvaranjem u ureda afganistanskih talibana u Kataru, namijenjena pronalaženju rješenja sukoba u Afganistanu, te američkom najavom pregovora s ustanicima. "Pakistan pozdravlja najavu otvaranja talibanskog ureda u Dohi s ciljem da se donese mir Afganistanu i regiji", reagirao je u priopćenju glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Aizaz Ahmad Chaudhry. Odnosi Afganistana i Pakistana su burni, s obzirom da Kabul optužuje Islamabad da podržava talibanski ustanak. "SAD će održati službeni susret, prvi nakon više godina, s talibanima za nekoliko dana u Dohi", izjavio je nešto ranije američki dužnosnik u Washingtonu, priznajući da taj sastanak obilježava "početak vrlo teškog puta".

KABUL - Četiri američka vojnika su poginula a šest je ranjeno u bazi u Bagramu u napadu raketama koji je uslijedio samo nekoliko sati nakon što su SAD i talibani potvrdili da će se sastati u Kataru da bi pregovarali. Talibani su preuzeli odgovornost za napad na bazu sjeverno od Kabula. "Sinoć su na Bagram lansirane rakete koje su pogodile cilj. Četiri vojnika su ubijena a šest ih je ranjeno", rekao je France presseu talibanski glasnogovornik koji je dodao da je napad izazvao i požar u bazi. Napad je u Washingtonu potvrdio vojni dužnosnik ali službeni izvori nisu ništa objavili. Sjedinjene Države imaju još oko 66.000 vojnika u Afganistanu. Zrakoplovna baza Bagram nalazi se oko 70 kilometara sjeverno od Kabula i važno je uporište za zrakoplovne operacije u zemlji.

TOKIO - Visoka razina toksičnog stroncija-90, nusproizvoda fisije urana i plutonija u nuklearnim reaktorima, pronađena je u podzemnim vodama kod oštećene nuklearne elektrane Fukushima u Japanu, objavila je tvrtka Tepco koja upravlja pogonom. Ovo otkriće dodatna je prepreka naporima da se očisti područje oko Fukushime, opustošeno prije dvije godine potresom i tsunamijem koji su izazvali topljenje jezgre nuklearnog reaktora. U razdoblju od prosinca prošle do svibnja ove godine razina stroncija-90 porasla za više od 100 puta u podzemnim vodama izvan zgrade s reaktorom broj 2, izjavili su na konferenciji za novinare predstavnici tvrtke Tepco. Pretpostavlja se da je stroncij ušao u okoliš radioaktivnom vodom koja se prelila preko rastopljenog goriva u postrojenju br. 2 i iscurila preko turbine, koja se nalazi između reaktora i oceana. Evidentirane količine stroncija 30 puta prekoračuju dopuštene vrijednosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙