FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 106 dolara zbog eskalacije napetosti oko Sirije

LONDON, 17. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovo su u ponedjeljak prekoračile razinu od 106 dolara za barel zbog eskalacije napetosti oko Sirije koja povećava rizik širenja sukoba na cijelu bliskoistočnu regiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte za isporuke u kolovozu porasla 35 centi, na 106,28 dolara. Već je u petak zbog napetosti u Siriji poskočila iznad 106 dolara da bi se u vrijeme zatvaranja stabilizirala u plusu gotovo jedan dolar u odnosu na zatvaranje dan ranije, na najvišoj razini od 9. travnja.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 98,50 dolara. U petak zaključio je trgovinu u plusu 1,16 dolara, na najvišoj razini od kraja siječnja.

"Geopolitika je trenutno glavni faktor u kretanjima cijena nafte", konstatirao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

"Prijeti opasnost da će se građanski rast u Siriji zbog odluke Sjedinjenih Država o isporuci oružja pobunjenicima pretvoriti u neizravni sukob svjetskih sila budući da Rusija pruža vojnu potporu Asadovom režimu", tumači Fritsch.

Strahuje se da bi se sukob u Siriji mogao proširiti na cijelu bliskoistočnu regiju gdje se proizvodi značajan dio svjetske nafte.

"Mogućnost širenja nemira u širu regiju, uključujući Saudijsku Arabiju i Irak, igra značajnu ulogu u povećanju premije rizika" na cijenu nafte, konstatiraju naftni analitičari Jefferies Bachea.

Geopolitička strahovanja donekle je prigušio ishod predsjedničkih izbora u Iranu, koji je na predsjedničku dužnost instalirao pripadnika umjerene struje Hasana Rohanija. Ocjenjuje se da bi takav ishod mogao pozitivno utjecati na spor Irana i Zapada oko spornog iranskog nuklearnog programa.

Dodatna je kočnica za cijene nafte i obilna opskrba i prognoze o slabašnom rastu potražnje u ovoj godini.

Ulagači očekuju i ovotjedni sastanak utjecajnog odbora američke središnje banke za monetarnu politiku koji počinje sutra. Guverner Feda Ben Bernanke mogao bi dati jasnije smjernice o tome kako će i kada središnja banka smanjiti program monetarnih poticaja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 103,33 dolara, što znači da je bila 2,07 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙