FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajući podaci iz Kine obuzdali cijene nafte

LONDON, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 104 dolara za barel nakon što su slabašni podaci iz Kine pomutili prognoze za naftnu potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 36 centi, na 104,20 dolara. Prošli tjedan zaključila je u plusu od 95 centi u odnosu na zatvaranje dan ranije, poduprta solidnim izvješćem s američkog tržišta rada. U petak su cijene varirale između 103 i 105 dolara.

Na američkom tržištu danas se barelom trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 95,58 dolara. U petak zaključio je trgovinu u plusu 1,27 dolara u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Američka je vlada u petak izvijestila da su poslodavci u svibnju neto otvorili 175 tisuća novih radnih mjesta, što je po ulagačima dovoljno da signalizira stabilan oporavak ali ne i da potakne središnju banku na smanjivanje programa poticajnih mjera.

Preko vikenda raspoloženje su prigušili kineski podaci, koji su pokazali posustajanje gospodarskog rasta, uz stagnaciju izvoza i domaćih aktivnosti u svibnju.

"Aktualni trend slabljenja cijena pripisujemo razočaravajućim podacima iz Kine koji su objavljeni tokom vikenda", napisali su u bilješci klijentima analitičari frankfurtskog Commerzbanka.

Implicirana kineska potražnja za naftom porasla je u prošlom mjescu oko jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani, na oko 9,5 milijuna barela dnevno, što je njezin najsporiji rast od rujna 2012., izračunali su u Reutersu.

Proizvodnja u rafinerijama spustila se na najnižu razinu u devet mjeseci, dodatno potvrđujući usporavanje gospodarskog rasta.

"Slabiji ekonomski trend u Kini također je vjerojatno pridonio prigušenoj (naftnoj) potražnji... Aktualna slaba potražnja u Kini ujedno navodi na zaključak da tri vodeće svjetske agencije neće u ovom tjednu povisiti procjene naftne potražnje", zaključili su u Commerzbanku.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavit će mjesečna izvješća o svjetskoj potražnji za naftom u utorak a američka državna agencija za informiranje o energetici (IEA) u srijedu.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama danas izvijestio da je referentna košarica njegove nafte u petak iznosila 101,64 dolara, što znači da je bila 71 cent viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙