FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta dionica i rizik na Bliskom istoku poduprli cijene nafte

LONDON, 28. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u utorak razinu od 103 dolara za barel, poduprte pojačanim rizikom na Bliskom istoku i dobrim raspoloženjem na tržištima dionica u očekivanju nastavljenih monetarnih poticaja za gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 75 centi, na 103,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 94,55 dolara.

Raspoloženje na financijskim tržištima poduprla je danas nada da će središnje banke nastaviti podupirati gospodarstvo izdašnim poticajima, što se posebno osjetilo na tržištima dionica u Europi i Aziji.

"Cijene nafte blago su porasle danas zahvaljujući rastu na tržištima dionica", konstatirao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružila je i eskalacija nasilja u Siriji i prijetnja njegova širenja na susjedne zemlje u regiji Bliskog istoka gdje se proizvodi značajan dio svjetske nafte.

Pokušaji Europske unije da ponovo uvede embargo na isporuke oružja Siriji propali su u ponedjeljak i Velika Britanija i Francuska vjerojatno će ponovo početi opskrbljivati pobunjeničke snage oružjem u drugoj polovini godine.

"Odluka Europske unije kojom je zapravo ukinuta zabrana prodaje oružja sirijskim pobunjenicima povećava premiju rizika na cijene nafte", pojašnjava Olivier Jakob iz švicarske savjetodavne tvrtke Petromatrix.

Kočnica za rast cijena nafte i dalje je europska recesija i pad aktivnosti u kineskim tvornicama, koji ograničavaju potražnju za naftom, i to u uvjetima izdašne ponude.

Tako su zalihe sirove nafte u SAD-u blizu rekordnih razina a zalihe benzina rastu na pragu vrhunca potražnje u sezoni vožnje.

Pozornost tržišta sada se usmjerava na ovotjedni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koje će u petak u Beču odlučivati o proizvodnoj politici. Promjene proizvodnih kvota ne treba očekivati, napominju izaslanici.

U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 99,56 dolara, što znači da je bila 41 cent viša nego na kraju prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙