FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 102 dolara u nervoznoj trgovini

LONDON, 4. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak nakon snažnih kolebanja ispod razine od 102 dolara nakon što su slabi podaci iz Sjedinjenih Država potaknuli zabrinutost za potražnju iz najvećeg potrošača energenata u svijetu.

Cijena barela sirove nafte ostala je tako gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 101,88 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,67 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 93,03 dolara.

Jučer objavljeni podaci pokazali su slabljenje aktivnosti u američkim tvornicama u svibnju na najnižu razinu u gotovo četiri godine, signalizirajući slabost najvećeg svjetskog gospodarstva.

Taj je podatak jučer snažno pritisnuo dolar, što je pak poduprlo cijene nafte zahvaljujući većoj kupovnoj moći imatelja ostalih valuta a time i jačoj potražnji.

Danas je na tržištima prevladao strah od slabljenja potražnje iz SAD-a s obzirom na naznake posustajanja gospodarstva.

"Naziru se znakovi posustajanja oporavka, što koči ekonomsku aktivnosti a to pak pritišće tržišta robe, a posebno nafte", konstatirao je Harry Tchilingurian iz BNP Paribasa.

Ujedno su ti podaci prigušili i spekulacije da će američka središnja banka uskoro smanjiti mjesečni program otkupa obveznica, što je poduprlo cijene drugih vrsta imovine i ograničilo pad cijena nafte.

Pozornost će se sada preusmjeriti na izvješće o zaposlenosti u SAD-u u svibnju, koje će vlada objaviti krajem tjedna i pružit će bolji uvid u stanje u najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Pratit ćemo podatke tvrtke ADP (o zapošljavanju u privatnom sektoru), najavljene za srijedu, i vladine podatke koji će biti objavljeni u petak i trebali bi utjecati na tržište u većoj mjeri no što je uobičajeno", tumači Tchilingurian.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 98,88 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na kraj prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙