FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 105 dolara, strahuje se od eskalacije sukoba u Siriji

LONDON, 14. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u petak razinu od 105 dolara za barel zbog straha od eskalacije oružanih sukoba u Siriji i postojano slabog dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 32 centa, na 105,27 dolara. Dan ranije barelom za isporuku u srpnju trgovalo se u rasponu od 102,75 do 104,25 dolara u vrijeme zatvaranja. Cijena barela za isporuke u kolovozu zaključila je jučerašnju trgovinu u plusu 1,39 dolara.

Na američkom je tržištu barel danas poskupio 27 centi, na 96,95 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 81 cent u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Jučer poslijepodne tržišta je oraspoložio neočekivano snažan rast prometa u američkoj maloprodaji u svibnju, za 0,6 posto, u odnosu na 0,1-postotni rast u prethodnom mjesecu.

Danas je cijene nafte podigao strah od eskalacije oružanih sukoba u Siriji nakon što je američki predsjednik Barack Obama prvi puta odobrio isporuku američkog oružja sirijskim pobunjenicima. Bijela Kuća obrazložila je taj potez tvrdnjom da raspolaže dokazima da je sirijska vlada protiv pobunjeničkih snaga upotrijebila kemijsko oružje.

"Svjedočimo pogoršanju situacije u Siriji... svi vanjski podupiratelji povećavaju udjele u Siriji a nitko od njih ne može pouzdano procijeniti kakve će biti posljedice takve politike", tumači Richard Mallinson iz savjetodavne tvrtke Energy Aspects.

Ovog su tjedna cijene nafte rasle usprkos prognozama industrijskih udruženja poput Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o slabašnom rastu potražnje.

"Ključni je faktor za naftu bio slabi dolar a ne temeljni faktori", ističe Ric Spooner iz CMC Marketsa.

Dolar se i danas zadržao na niskim razinama, nakon što je na početku trgovine kliznuo na najnižu razinu u četiri mjeseca prema košarici valuta. Niža vrijednost američke valute potiče potražnju za naftom jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 101,26 dolara, što znači da je bila 37 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙