FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 10. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović potvrdio je danas kako postoje najave o dolasku srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u Zagreb na svečanost u povodu ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, te istaknuo kako dan njihovog prvog službenog susreta nije daleko. "Ojačala je suradnja na traženju sudbine nestalih, ali i na drugim područjima se stvari poboljšavaju pa se takav trenutak bliži", ustvrdio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

ZAGREB - Hrvatski ustavnopravni stručnjaci danas su ocijenili da će inicijativa za dopunu Ustava odredbom da je brak zajednica žene i muškarca uzrokovati značajne prijepore i različita ustavna tumačenja oko postupanja i obveza državnih tijela u pogledu moguće odluke građana na referendumu, te moguće dovesti zemlju do ustavno-političke krize bez presedana.

ZAGREB - Dio vanjskih članova saborskog odbora za financije usprotivio se danas prijedlogu smanjivanja stope PDV-a na dio dnevnih novina - neki smatraju da bi stopu PDV-a s 10 na pet posto trebalo smanjiti za sve, a ne samo za neke novine, dok neki drže da PDV na novine uopće ne bi trebalo smanjivati.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja razmotriti konačni tekst zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojim je, među ostalim, previđena niža stopa PDV-a za dio dnevnih novina. Stopu od 5, umjesto sadašnjih 10 posto, plaćat će dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25 tisuća riječi po izdanju.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) danas je izrazilo uvjerenje da je novi način vrednovanja kandidata za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014 pravedniji model za izradu ljestvice poretka učenika, a uvjereni su i da će vrednovanje uspjeha na dvije decimale dodatno pomoći distribuciji na ljestvicama poretka.

ZAGREB - Za izvođača remonta aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas je odabrana ukrajinska Državna kompanija za izvoz i uvoz robe i usluga vojne i posebne namjene "Ukrspecexport", izvijestili su iz Ministarstva obrane RH. Povjerenstvo MORH-a je u postupku ugovaranja remonta i nabave 12 borbenih zrakoplova MiG-21 ocijenilo ukrajinsku ponudu kao povoljniju te je sukladno s time i s Uredbom o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti donesena odluka o odabiru izvođača.

SISAK - Nova sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček (SDP) danas je najavila projekt "Lijepa naša Sava", koji će se u Sisku održati u petak kod Starog grada. "Grad Sisak daje potporu projektu kojem je cilj podizanje svijesti o vodnim bogatstvima Hrvatske kao i potrebi zaštite voda, promicanje važnosti očuvanja okoliša savskog kraja i njegove biološke raznolikosti. Akcija potiče kontinentalni ekoturizam i neiskorištene resurse uz rijeku Savu na temeljima održivosti.

OSIJEK - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić sa suradnicima obišao je danas potencijalno ugrožena mjesta od poplave, vikend naselje Karašicu, dio prostora u Aljmašu i Dalja u općini Erdut, nakon čega je izjavio da je sustav obrane stabilan, ali da sve ekipe moraju biti u stalnoj pripravnosti. Uz pripadnike svih službi koje su zadužene za obranu od poplave, u tim su mjestima angažirani i stanovnici.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas da je projekt akumulacijskog jezera Križ potok u općini Lokve posve gotov i da izgradnja može početi te da mještani nisu protiv projekta, nego smatraju da trebaju imati neku dodatnu korist. Mještani smatraju da trebaju imati koristi jer daju dio kraja u kojem žive za opće i zajedničko dobro, naveo je Komadina dodavši da će na tom tragu razgovarati s nadležnima u Hrvatskim vodama.

ZAGREB - Hrvatska novinarka Jasmina Popović, kandidatkinja Sindikata novinara Hrvatske (SNH), izabrana je za potpredsjednicu Međunarodne federacije novinara (IFJ) na 28. Svjetskom kongresu IFJ-a, održanom od 4. do 7. lipnja u Dublinu. Za predsjednika IFJ-a ponovo je izabran Jim Boumelha iz Sindikata novinara Velike Britanije i Irske, a za potpredsjednike su, osim hrvatske predstavnice, izabrani Youness Mjahed iz Maroka i Celso Schroder iz Brazila, izvijestio je danas SNH.

ZAGREB - Prema financijskim vještacima, koji su danas ispitani na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalima zbog punjenja crnog stranačkog fonda preko Fimi medije, ta je marketniška tvrtka od 2005. do 1. srpnja 2009. imala neto dobit od 28 milijuna kuna, dok je vrijednost ukupne poslovne suradnje između HDZ-a i Fimi medije iznosila više 4,1 milijuna kuna.

ZAGREB - Suđenje Ediju Mišiću, optuženom za brutalno ubojstvo meksičke turistice Selene Macedo Graciano u kolovozu prošle godine na Marjanu, nastavljeno je danas na splitskom Županijskom sudu prikazivanjem video materijala s očevida, čitanjem nalaza vještaka i predočavanjem predmeta iz istrage. Tijelo nesretne djevojke pronađeno je lani 26. kolovoza 150 metara zapadno od marjanskog vrha Telegrin. Dva dana ranije nađen je ruksak ubojice te neke od Seleninih stvari.

SISAK - Na 12 godina zatvora nepravomoćno je danas u Sisku osuđen 27-godišnji Alen Štajcer koji je lani u listopadu, zbog prepirke oko parkirnog mjesta, bejzbol palicom pretukao na smrt susjeda Darka Angelija. Štrajcer je 42-godišnjem susjedu u sisačkoj Ulici hrvatskih domobrana palicom zadao deset udaraca i nanio mu brojne ozljede od kojih je žrtva šest dana kasnije umrla.

SPLIT - policija je uhitila 40-godišnjeg muškarca koji je popodne napao i lakše ozlijedio nastavnicu i ravnatelja osnovne škole u Klisu koju pohađa njegov sin. Nasilni roditelj je ubrzo uhićen i priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

DUBROVNIK - Tečaj engleskog jezika uspješno je završilo deset zatvorenika Okružnog zatvora u Dubrovniku i danas im je diplome uručila predsjednica dubrovačke humanitarne i mirotvorne udruge DEŠA Jany Hansal. Za tečaj učenja engleskog jezika, koji je u protekla dva mjeseca u zatvoru organizirala ta udruga, zatvorenici su pokazali veliki interes, a njih 10 uspješno je i završilo program uz stručno vodstvo profesorice Vesne Božinović, priopćila je DEŠA.

ZAGREB - Izložbom "Devedeset i druga mu je godina tek" Ivana Kožarića, otvorenom večeras u zagrebačkoj Galeriji Forum, taj istaknuti hrvatski umjetnik koji je je prisutan na hrvatskoj likovnoj sceni više od šezdeset godina, proslavio je svoj 92. rođendan

RIJEKA - Predstavljanjem programa kandidature Rijeke za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine u Gradskoj vijećnici počela je javna rasprava o kandidaturi. Moguće stjecanje naziva europske prijestolnice kulture povećalo bi međunarodnu vidljivost grada, pridonijelo poboljšanju kapaciteta kulturne infrastrukture i vještina menadžmenta u kulturi, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

DUBROVNIK - U dubrovačkom Kazalištu "Marina Držića" večeras je izvedena premijera predstave "Braća Karamazovi" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, što je i posljednja premijera u ovoj kazališnoj sezoni. Predstavu "Braća Karamazovi" na scenu dubrovačkog kazališta postavio je makedonski redatelj Dejan Projkovski.

ZAGREB - Dvojezični zbornik radova na hrvatskom i mađarskom jeziku s Konferencije u spomen 140. obljetnici Hrvatsko-ugarske nagodbe održane u Budimpešti u studenom 2008. godine "Kao narod s narodom... (Mint nemzet a nemzettel...)" predstavljen je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. O zborniku i hrvatsko-mađarskim odnosima govorili su povjesničari Željko Holjevac, Vlasta Švoger te urednik zbornika povjesničar iz Mađarske Dinko Šokčević.

OSIJEK - U povodu 70. obljetnice Radio Osijeka i Međunarodnog dana arhiva u Muzeju Slavonije danas je otvorena izložba "70 godina Radio Osijeka", posvećena informiranju i radiju kroz prošlost. Otvarajući izložbu glavna urednica Radio Osijeka Amoreta Bajto je istaknula kako je riječ o izložbi "koja će biti živa i stalno će se dopunjavati, sve do proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca kada će biti objavljena monografija o razvojnom putu Radio Osijeka".

PULA - Gladijatorske borbe u pulskoj Areni bit će glavna atrakcija 12. Festivala Pula Superiorum, koji će se od 13. do 15. lipnja održati na nekoliko povijesnih lokacija u gradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Tijekom trodnevnoga festivala na Forumu, Portarati i u Areni odvijat će se cjelodnevni programi koji će predočiti civilizaciju ovih krajeva na početku nove ere, rekao je direktor festivala Ozren Grbavčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙