FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Propao pokušaj privatizacije grčke plinske kompanije DEPA

ATENA, 10. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Grčka nije uspjela privući nijednu obvezujuću ponudu za kupnju plinske kompanije DEPA, što znači da zemlja vjerojatno neće ispuniti zadane privatizacijske ciljeve u sklopu međunarodnog paketa pomoći, izjavila su u ponedjeljak dva neimenovana grčka dužnosnika.

Atena prodajom imovine mora do kraja rujna pribaviti 1,8 milijardi eura. Za DEPA-u nije dobila nijednu ponudu dok je azerbajdžanska kompanija SOCAR zainteresirana za operatera plinske distribucijske mreže DESFA-u, koju su u Ateni namjeravali prodati odvojeno.

Nije jasno može li DESFA uopće biti prodana ako DEPA ostane u državnim rukama. Neuspjeh prodaje te dvije kompanije također će blokirati planiranu privatizaciju državne naftne rafinerije Hellenic Petroleum, u čijem je vlasništvu 35 posto DEPA-e.

"Grčka nije primila nijednu obvezujuću ponudu za kompaniju DEPA, dok je za operatera plinske mreže DESFA primila jednu ponudu od azerbejdžanske kompanije SOCAR", kazao je za Reuters viši dužnosnik uključen u prodaju pod uvjetom da ostane anoniman.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda istekao je danas prijepodne. Ruski Gazprom bio je ključni kandidat za kupnju DEPA-e ali se u zaključnoj fazi povukao.

Mala ruska energetska tvrtka Sintez i dva grčka kandidata također su odustali od sudjelovanja u natječaju za kupnju DEPA-e i DESFA-e, kazali su neimenovani izvori.

Grčka vlada i grčka agencija za privatizaciju HRADF nisu dali nikakav komentar na tu informaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙