FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka planira prodati 30 posto udjela u dobavljaču elekrične energije PPC

ATENA, 15. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Grčka vlada planira u iduće dvije godine prodati približno trećinu proizvodnih kapaciteta državnog proizvođača električne energije PPC privatnoj konkurenciji, u sklopu dugoodgađane liberalizacije toga sektora.

"Planiranje energetske politike nužno je za gospodarski rast", kazao je u srijedu grčki ministar energetike. "Moramo izbjeći nove krize likvidnosti i poboljšati konkurentnost.

Atena već godinama planira prenijeti dio svoga 51-postotnog udjela u PPC-u na konkurente u cilju poticanja konkurencije u posrnuloj grčkoj industriji električne energije.

Ovih dana u tome smjeru dodatno su ju požurili međunarodni zajmodavci, uvjetovavši joj isplatu nove tranše spasonosnih zajmova konkretnim planovima za privatizaciju PPC-a.

U nacrtu izvješća koji je Reuters dobio na uvid početkom tjedna, zajmodavci su kritizirali Atenu zbog prespore prodaje državne imovine koju je primorana smanjiti kako bi srezala prekomjernu zaduženost.

PPC se nalazi u kronično prekomjerno reguliranom i nedostatno financiranom energetskom sustavu, koji je doveden na rub financijske propasti zbog dužničke krize.

Zaslužan je za dvije trećine ukupne grčke proizvodnje električne energije i kontrolira 100 posto maloprodajnog tržišta s godišnjim prihodima od prodaje u visini oko šest milijardi eura. Ujedno je jedna od najvećih svjetskih tvrtki za vađenje lignita.

Tvrtka raspolaže instaliranim kapacitetima od 12.500 megavata, s oko 100 proizvodnih pogona. Tvornice koje za gorivo koriste ugljen čine 39 posto njegovih ukupnih kapaciteta, na hidrocentrale otpada 24 posto a na tvornice na prirodni plin 16 posto kapaciteta.

PPC će privatnom konkurentu prenijeti oko 1.400 megavata kapaciteta u postrojenjima na ugljen i po 500 megavata u pogonima koje za gorivo koriste vodu i plin, kazali su u ministarstvu. Konkretni iznosi utvrdit će do kraja lipnja.

Prema dopunjenom planu, Grčka će potom prodati 17 posto udjela preostalog PPC-a ostalim privatnim ulagačima do prve polovine 2016.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙