FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom traži ustupke kako bi kupio grčkog plinskog distributera

ATENA, 21. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Ruski Gazprom pritišće Atenu da ponudi bolje uvjete kako bi ga potaknula da kupi jedinog grčkog distributera plina DEPA, koristeći svoju poziciju jedinog velikog kandidata za njegovu kupnju, kazao je u utorak grčki dužnosnik.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda za DEPA-u koja je prošle godine ostvarila neto dobit od 106 milijuna eura jest 29. svibnja.

Gazprom je prošle godine dao neobvezujuću ponudu prema kojoj je za grčko poduzeće spreman platiti 900 milijuna eura.

Ruski je div već sada glavni DEPA-in dobavljač i prošle joj je godine isporučio 60 posto ukupno nabavljenog plina. U 2011. smanjio je nabavnu cijenu tog energenta oko sedam posto. Grčki energentski akteri tvrde pak da su te cijene i dalje visoke u usporedbi s onima koje Gazprom naplaćuje u drugim dijelovima Europe gdje ima veću konkurenciju.

Čelnici Gazproma stigli su u utorak u Atenu po treći put od ožujka, kako bi zatražili jamstva da će DEPA-ini klijenti, teško pogođeni mjerama štednje, podmiriti neplaćene obveze od ukupno 380 milijuna eura. Rusi također žele biti oslobođeni obveze plaćanja pologa u iznosu 20 posto kupovne cijene DEPA-e dok transakciju ne odobri Europska unija.

Grčka je već pristala smanjiti to jamstvo a nastoji riješiti i DEPA-in problem s likvidnošću, rekao je u razgovoru za državni radio NET Stelios Stavridis, predsjednik grčke Agencije za privatizaciju HRADF.

"U završnoj smo fazi formuliranja ugovora na temelju kojeg će se dostavljati ponude“ rekao je.

"Veliki je problem na grčkom energetskom tržištu što svatko nekome nešto duguje. Vlada želi riješiti taj problem“, dodao je.

Prema grčkim izvorima bliskim prodaji, Gazprom strahuje da bi Europska unija mogla blokirati kupnju DEPA-e a u tom bi slučaju izgubio položeni iznos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙